Zdrowo, smacznie, niebanalnie – zajadamy małże

Ostatnio sporo kulinarnych tematów na blogu. Doskonale w ten trend wpisują się… małże, które są jednym z ulubionych przysmaków mojego męża. Przyznam, że przez długi czas miałam bardzo sceptyczne podejście do dań z małży, głównie z uwagi na ich konsystencję, bo generalnie lubię owoce morza. Przekonała mnie do mnie nich zupa (tzw. chowder), a potem rozsmakowałam się w innych potrawach.

małze sklep
Warto mieć sprawdzone miejsce zakupów

Kupujemy małże
Małże należy kupować tylko w sprawdzonych, pewnych źródłach. Nasze miejsce zakupów owoców morza i ryb to hurtownie Makro. Mam gwarancję jakości i świeżości, a przy okazji mogłam dowiedzieć się co nieco na temat tych wartościowych mięczaków.
Małże żyją praktycznie we wszystkich gatunkach wód (słodkich i słonych). Cenimy je zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wartość odżywczą przy niskiej kaloryczności. Dostarczają nam zdrowego i cennego białka i wielu witamin (A, D oraz z grupy B), są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i minerały (m.in. magnez, jod, żelazo, cynk i fluor). Na stronie Makro znalazłam również mały „przewodnik” po małżach. Dzięki temu wiem, że dostępne są m.in.
• Małże norweskie, holenderskie, duńskie – soczyste, słodkawe, hodowane na morskich farmach,
• Małże Vongole (palurdy) – o bardzo delikatnym mięsie, idealne na surowo, gotowane na parze, w zupach albo w sosach,
• Małże brzytwy – smakują surowe, gotowane i pieczone (pamiętajmy, aby krótko podawać je obróbce cieplnej),
• Ostrygi – luksusowy produkt o morskim, słono-słodkim smaku. Idealny duet z szampanem, żytnim chlebem i masłem, z sokiem z cytryny lub sosem Tabasco,
• Małże św. Jakuba (przegrzebki) – można spożywać surowe, z cytryną oraz kroplą oleju, można je również gotować albo piec.

Małże – to i owo o przyrządzaniu

małże na patelni
Można je piec, smażyć…

W sklepach i hurtowniach dostępne są mrożone małże – smaczne, zdrowe, ale trzeba pilnować prawidłowości ich przechowywania. Jeśli nie wybieramy mrożonek czy półproduktów pamiętajmy, że należy używać tylko żywych mięczaków. Aby sprawdzić czy małże są świeże opukujemy ich skorupkę – jeśli się zamknie małż jest świeży, niedomknięta oznacza, że mięczak był martwy, czyli może być trujący.
Przepisy na małże to prawdziwa skarbnica pomysłów, smaków i dań. Na pewno warto je komponować z wyrazistymi smakami – od czosnku i szalotki, po kokos, cytrynę czy Tabasco. Możemy jeść je na surowo, ale także piec, parować, gotować, marynować i smażyć

małże w sitku
Ważna jest jakość i świeżość

małże z makaronem
Jest wiele przepisów na pyszne małże

Jeden z naszych ulubionych przepisów na małże pochodzi właśnie ze strony Makro i jest to zupa z małży:
Starannie oczyść małże. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony czosnek, oczyszczone małże, wlej białe wino i gotuj kilka minut do momentu, aż mięczaki się otworzą. Dolej nieco wywaru z ryb. Omułki przełóż do miski, przecedź całość przez drobne sito. Ponownie włóż małże do wywaru, podgrzej. Na talerzach rozłóż grzanki, zalej zupą, dodaj ser, natkę pietruszki i dopraw świeżo zmielonym pieprzem – i gotowe.

Składniki:
– 0,5kg omułków,
– 0,5kg małży,
– szklanka białego wina,
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku,
– siekana natka pietruszki,
– wywar z ryby,
– krojony w kostkę ser pesto,
– świeżo zmielony pieprz,
– grzanki białego chleba.

 

Zdjęcia: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.