Zdrowo i smacznie – grillowana pierś z kurczaka

Z jednej strony chyba każdy wie, ze drobiowe mięso jest zdrowe, zalecane przez dietetyków. Z drugiej – wiele mówi się o „pędzonych” kurczakach, nafaszerowanych antybiotykami czy sztuczną paszą. Jak w tym wszystkim zachować zdrowy (nomen omen) rozsądek i jeść smacznie? Pokażę to na przykładzie naszego ulubionego dania jakim jest grillowana pierś z kurczaka z najróżniejszymi dodatkami.

Mięso drobiowe na zdrowie

Przede wszystkim trzeba przyjąć, że mięso drobiowe jest naprawdę zdrowe. Warto docenić jego wartości odżywcze przy niższej kaloryczności. Nasza ulubiona grillowana pierś z kurczaka jest nie tylko smaczna, ale także stanowi źródło jakże cennego, łatwo przyswajalnego białka. Jednocześnie zawiera wiele innych ważnych składników, takich jak chociażby cynk, selen, magnez, żelazo, potas i fosfor. Drobiowe przysmaki dostarczają nam także witaminy z grupy B. Przeciętna porcja piersi z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 w 85%, a na B3 — w ponad 100%. Drobiowe mięso to także sposób na jedzenie smaczne, ale mało kaloryczne, dlatego bardzo lubią je osoby na diecie i sportowcy. I tu znów warto powołać się na walory naszej zdrowej piersi z kurczaka – 100 gramowa porcja piersi bez skórki to tylko 100 kcal, a w przypadku popularnej wieprzowiny będzie to około 260 kcal.

obiad
Zdrowe i smaczne dania z drobiu

 

Kurczaki zagrodowe – dobry wybór

No dobrze, a co z tymi okropnymi antybiotykami, dodatkami, brojlerami, które nigdy nie widzą światła i rosną w trzy tygodnie? Generalnie warto kupować polskie kurczaki i elementy, a dla tych, którzy naprawdę chcą jeść zdrowo i smacznie, doskonałym wyborem mogą być kurczaki zagrodowe. Są one hodowane w specjalnie wyselekcjonowanych gospodarstwach na Podlasiu i można uznać je za bliskich kuzynów kurczaków wiejskich. Są żywione karmą roślinną bez GMO, ich chów trwa dłużej, mają dostęp do świeżego powietrza, spacerują, są hodowane w zgodzie z naturą. Właśnie dlatego ich mięso jest o wiele smaczniejsze, i zdrowsze, ma cieńszą skórkę, jest delikatne i kruche.

kury
Naturalny chów kurczaków zagrodowych

 

Kurczak Zagrodowy i najlepsza grillowana pierś

Nasz wybór to właśnie zdrowy, chudy drób i Kurczak Zagrodowy, a grillowana pierś z kurczaka według przepisu proponowanego przez producenta, jest naprawdę wyborna. Przy okazji warto odczarować kolejny mit – grillowanie może być zdrowe. Należy tylko zastosować zdroworozsądkowe zasady:

  • grillować mięso chude (np. drobiowe)
  • stosować dobre przyprawy poprawiające trawienie
  • zawsze dodawać warzywa, sałatki itp.

Tak przyrządzona grillowana pierś z kurczaka na pewno zasmakuje wszystkim:

GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Składniki:

  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • łyżka oliwy
  • pęczek zielonych szparagów
  • pieprz
  • pietruszka
  • sałata
  • sól
  • ząbek czosnku
  • cytryna do podania

Piersi z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy. Grillujemy aż się zrumieni. Szparagi płuczemy, usuwamy twarde końcówki, gotujemy w wysokim garnku na stojąco lub na parze, do miękkości.

Na talerzu układamy porwaną sałatę, ugotowane szparagi i pierś z kurczaka, którą polewamy jogurtem zmieszanym z posiekaną pietruszką.

kurczak
Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami

 

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.