Zdrowe i smaczne podudzia pieczone

Mięso drobiowe często gości na naszych stołach, doceniamy jego smak, kruchość i możliwość wykorzystania w wielu przepisach. Na plus zapisuje się też fakt, iż jest chude, a zatem sprawdza się w zdrowych dietach. Warto pamiętać, że popularny kurczak to nie tylko tak chętnie wybierane filety z piersi, ale również zdrowe i smaczne ciemne mięso, doskonałe na obiadowe potrawy (zupy, np. rosół, czy uda lub podudzia pieczone).

Dlaczego jemy mięso drobiowe?

Ciemne mięso z kurczaka jest co prawda bardziej kaloryczne, ale ma też istotne wartości odżywcze. Zawiera m.in. mioglobinę, czyli białko odpowiedzialne za dotlenienie mięśni. Tak naprawdę im ciemniejsze mięso nóg drobiowych, tym bogatsze będzie w cenne białko. Oczywiście przygotowując podudzia pieczone dostarczamy sobie więcej kalorii niż w przypadku upieczonych piersi kurczaka. Pamiętajmy jednak o tym, że tłuszcz jest również potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A zatem osoby, które nie muszą się odchudzać czy spożywać diety niskotłuszczowej, mogą z apetytem zajadać dobrze przyrządzone ciemne mięso drobiowe. Na tym oczywiście nie kończy się lista argumentów „za”. Drobiowe uda to również wysoka zawartość żelaza oraz witaminy A, C, D i witamin z grupy B.

danie
Podudzia drobiowe przygotujemy na wiele sposobów

Smaczne i zdrowe Kurczaki Zagrodowe

Kluczem do sukcesu kulinarnego (zdrowo i smacznie) jest dobry przepis oraz dobra jakość mięsa. Zwracamy zatem uwagę na to, skąd pochodzą elementy drobiowe. Najlepiej wybierać taki drób, który był karmiony odpowiednią paszą i hodowany jak najbardziej naturalnie. Takie warunki spełnia np. Kurczak Zagrodowy żywiony paszą bez GMO, w 100% roślinną. Jest hodowany w niewielkich gospodarstwach, z dostępem do świeżego powietrza, zadbano też o dłuższy, naturalny cykl wzrostu kurcząt. Właśnie dzięki temu mięso Kurczaka Zagrodowego jest smaczne, delikatne i przywołuje wspomnienia o rosołku czy pieczonych podudziach zajadanych w dzieciństwie u babci…

Można je zastosować w wielu znakomitych daniach, np. wykorzystując przepis na pieczone podudzia z kurczaka zagrodowego z gruszkami miodem i bakaliami.

 

podudzia
Pyszne podudzia pieczone z Kurczaka Zagrodowego

 

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.