Zdrowa i smaczna pierś z kurczaka – kalorie i wartości odżywcze

Jedzenie ma być zdrowe i smaczne. To nieprawda, że te dwie wartości wykluczają się, można jeść pożywne posiłki, które nie będą wysoko kaloryczne, wysmażone, przesolone itp. Zdrowe menu może oznaczać naprawdę dobre dania, a jednym z moich ulubionych przykładów jest pierś z kurczaka – kalorii ma niewiele, jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. No i może smakować naprawdę wybornie.

Dlaczego warto jeść dania z kurczaka

Mięso z kurczaka bije na głowę inne rodzaje, zarówno pod względem wartości, jak i coraz większej popularności. Jest bogate w łatwo przyswajalne białko, ma niewiele tłuszczu, za to jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Mięso z kurczaka jest lekkostrawne, dlatego znajdziemy je  w wielu dietach, łącznie z tymi dla osób z problemami pokarmowymi, odchudzających się. Warto wiedzieć, że zawartość tłuszczu, a zatem także kaloryczność, jest różna w poszczególnych częściach kurczaka. Najwięcej tłuszczu znajduje się tuż pod skórką, a zatem zaleca się spożywanie dań z kurczaka bez skórki. Równie istotne jest to, jak przygotujemy danie – dla zdrowia i niskiej kaloryczności odradza się smażenie, panierowanie. Pieczenie, duszenie, gotowanie – to sposoby na smaczne i zdrowe menu z kurczaka.

filet z piersi
Mało kalorii, dużo wartości – pierś z kurczaka

 

Dania z kurczaka – na zdrowie

Zdrowy drób jest nie bez powodu polecany przez dietetyków. Nie tylko zawiera więcej białka niż popularna wieprzowina lub wołowina. Należy docenić również wysoką zawartość witamin z grupy B. Jak się okazuje nasza ulubiona pierś z kurczaka to nie tylko kalorie w niewielkiej ilości, ale również pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 — w ponad 100%. W smacznych daniach z kurczaka są też cenne minerały, takie jak cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas.

obiad
Pożywne danie ze zdrowym kurczakiem

 

Wybieram pierś z kurczaka – dlaczego…?

Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowa, to delikatne, kruche, białe mięso, które jest idealne w lekkostrawnej diecie. Jeśli chodzi o pierś z kurczaka kalorie prezentują się bardzo korzystnie (z mojego punktu widzenia). Nawet na tle innych elementów mięsa drobiowego. Na stronie producenta zdrowego i smacznego kurczaka Zagrodowego, czytamy m.in. że „porcja o wadze 100 g piersi kurczaka (bez skórki) to ok. 100 kcal, ud (bez skórki) to ok. 130 kcal, a tuszki to 160 kcal. Identyczna ilość wieprzowiny to średnio około 260 kcal”.

Oczywiście nie rezygnuję również z jakości i walorów smakowych. A zatem, żeby danie było naprawdę dobre, stawiam na sprawdzone źródło – kupuję Zagrodowego, hodowanego na czystym Podlasiu, karmionego dobrą karmą bez sztucznych dodatków i GMO. Warto również znać kilka sposobów na nieco suche, białe mięso z piersi kurczaka –  kalorie to przecież nie wszystko, ma być także smakowicie:

  • dobra marynata na noc – ulubione zioła, coś kwaśnego (np. ocet winny, białe wino, cytryna) i olej,
  • zamykamy soki w środku – przed pieczeniem czy duszeniem można szybko obsmażyć pierś z kurczaka na dużym ogniu, oczywiście bez panierki,
  • patent na zdrowe pieczenie – np. rękaw foliowy, papier do pieczenia, folia aluminiowa, garnek rzymski.

 

pierś z kurczaka
Soczysta, zdrowa i smaczna pierś z kurczaka

 

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.