Warto spróbować – domowe flaczki drobiowe

Flaki, choć ich nazwa może nie należy do najbardziej urokliwych, to prawdziwy klasyk kuchni polskiej. Zupa ta ma wielu miłośników, często też serwowana jest podczas ważnych rodzinnych uroczystości. Potrawa kojarzy się głównie z gotowanymi elementami żołądka wołowego, jednak możną ją przygotować wykorzystując inne podroby. Ciekawą propozycją są flaki drobiowe.

Tradycyjne flaki

Flaki to tradycyjna potrawa przygotowywana na bazie mięsa. To gęsta, esencjonalna i raczej pikantna zupa. Swoją nazwę zawdzięcza głównemu składnikowi oryginalnego przepisu, jakim są oczyszczone i pokrojone części żołądka wołowego. To naprawdę smaczne danie, bogate w aromat i smaki.

Ktoś, kto nie próbował nigdy flaków nie powinien kierować się wyglądem tej zupy. Nie warto też zbyt długo rozmyślać nad głównym jej składnikiem. Nie wszystko, co pięknie prezentuje się na talerzu jest pyszne. Z kolei nie wszystko, co nie wygląda apetycznie, musi być skazane na smakową porażkę. Tak właśnie jest w przypadku flaków – może nie cieszą oka, ale na pewno cieszą kubki smakowe.

Jeśli jednak sama świadomość, z czego robione są flaki, są dla nas barierą nie do pokonania, możemy wybrać inny wariant tej zupy. Bardzo popularne są flaki drobiowe. Wykorzystuję się do nich mięso pokrojone w charakterystyczne paseczki. Doprawia się je bardzo podobnie (wywar gotujemy jak na każdą inną zupę, warto podkreślić smak potrawy przyprawą do flaków). Można dodać też grzyby – wtedy flaki będą lżejsze i na pewno posmakują każdemu.

flaki
Tradycyjne flaki to część historii polskiej kuchni

 

Kurczak Zagrodowy – stawiamy na jakość

Apetyczny i kuszący przepis na tę potrawę znajdziemy na stronie https://zagrodowy.pl/przepisy/pikantne-flaczki-drobiowe-z-borowikami-i-suszonymi-pomidorami/. Są to pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami proponowane przez producenta Kurczaka Zagrodowego. Zanim przejdziemy do konkretów, czyli receptury aromatycznej zupy, warto przyjrzeć się głównemu składnikowi, jakim jest drobiowe mięso.

Wybierając mięso z tym logo Zagrodowego, mamy gwarancję, że danie będzie smaczne i zdrowe. Nie bez powodu właśnie to mięso zdobyło certyfikat w kategorii Produkt Wysokiej Jakości, przyznawany zarówno przez ekspertów, znanych kucharzy, jak i dziennikarzy czy kulinarnych influencerów.

Dlaczego warto przygotować flaczki drobiowe z Zagrodowym?

Kurczaki są hodowane w małych gospodarstwach na Podlasiu, nie ma tu mowy o przyspieszaniu ich wzrostu – pochodzą od wolnorosnącej rasy kury wiejskiej. Nie ryzykujemy też, że jedząc mięso przyswajamy jakieś niekoniecznie zdrowe dodatki, takie jak zboża modyfikowane genetycznie czy antybiotyki. W przypadku Kurczaka Zagrodowego mamy do czynienia z drobiem karmionym specjalną karmą na bazie sezonowych zbóż, z nasionami oleistymi i  roślinami wysokobiałkowymi.

 

zagrodowy
Dlaczego Kurczak Zagrodowy…?

 

Smaczne i zdrowe flaczki drobiowe

A zatem wiemy już, że warto wykorzystać w domowych flaczkach drobiowych mięso z Zagrodowego. Zobaczmy co jeszcze będzie niezbędne do przygotowania swojskiej zupy. Oczywiście kupujemy podudzia z kurczaka, potrzebujemy ok. 200 g. Cała lista składników prezentuje się następująco:

  • 1 cebula
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 100 g ugotowanych i pokrojonych borowików
  • 100 ml śmietany kremówki 36 %
  • 200 g podudzi Kurczaka Zagrodowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 50g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • Papryka ostra
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • świeży tymianek

Szczegółowy opis przygotowania tej smacznej zupy znajdziecie na wspomnianej wcześniej stronie.

 

flaczki
Znakomite flaczki drobiowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.