Moje ulubione przepisy na kurczaka

W naszej diecie często goszczą dania z drobiu, wybieramy białe, chude mięso i zdecydowanie stawiamy na jakość, która idzie w parze z doskonałym smakiem. Jeśli chodzi o drobiowe przysmaki najczęściej sięgam po mięso ekologiczne, ze sprawdzonych źródeł, dzięki czemu każdy przepis na kurczaka to mały kulinarny sukces.

Wybieram Zagrodowego
Warto wiedzieć, że wybierając dobrej jakości mięso nie tylko przejawiamy troskę o zdrowie. Sprawdziłam i wiem, że drób z dobrej hodowli ma zupełnie inny smak niż tzw. „zwykły” kurczak. Naszym numerem 1 jest zdecydowanie Zagrodowy – to marka, której ufam od lat i na której się nie zawiodłam. Tajemnica Zagrodowego tkwi w naturalnym chowie, w czystym ekologicznie regionie jakim nadal jest Podlasie. Nie ma tu mowy o cieszącym się złą sławą „pędzeniu” kurczaków, czyli przyspieszaniu ich wzrostu. Należy również pamiętać o tym, że na jakość i smak drobiowych potraw wpływa sposób karmienia. Kurczaki Zagrodowe są żywione certyfikowaną paszą, w 100% roślinną, w której nie ma surowców z GMO.

o zagrodowym
Dlaczego wybieram Zagrodowego

 

Przepisy na dania z kurczaka
Atutem mięsa drobiowego jest również fakt, że można z niego przyrządzić wiele najróżniejszych przysmaków. Od eleganckich przystawek, sałatek, przez egzotyczne potrawy, aż po swojskie dania jak rosół czy kurczak z rożna. Naszym faworytem jest bez wątpienia chuda i delikatna pierś z kurczaka, a przepisy na naprawdę oryginalne specjały znalazłam właśnie na stronie internetowej producenta Zagrodowego. Filet z piersi kurczaka ma to do siebie, że doskonale smakuje w różnych odsłonach. Moja córka chętnie zajada tradycyjne panierowane kotlety, ja preferuję pierś z dodatkiem curry albo w sałatce. Muszę przyznać, że różnorodność oraz ilość kulinarnych inspiracji była dla mnie bardzo miłą niespodzianką. Szczególnie, że znalazłam zarówno przepis na kurczaka faszerowanego lub tradycyjny, prawdziwy rosół, jak i naprawdę oryginalne receptury, takie jak piersi z kurczaka z kuskusem i rosołem bazyliowym, kurczę pieczone z farszem z ziemniaków, dyni i jabłek, grillowane kotleciki drobiowe z kolendrą oraz sałatką z owoców południowych czy grillowana pierś z kurczaka z zielonymi szparagami albo Zagrodowy w sosie z czekoladą i chili.

z czekoladą
Zagrodowy w sosie z czekoladą i chili

 

ze szparagami
Grillowana pierś z kurczaka z zielonymi szparagami

 

Ostatnio nasze podniebienia absolutnie zawojowała pierś z kurczaka z sosem kurkowym. Przepis znalazłam oczywiście na stronie Zagrodowego:
Składniki:
• 400g świeżych lub mrożonych kurek
• dwie pojedyncze piersi z kurczaka
• łyżeczka mąki
• łyżeczka śmietany 12%
• łyżka masła
• łyżka oliwy

Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i dusić pod przykryciem. Na osobnej patelni rozpuścić masło i oliwę, podsmażyć czosnek i dodać opłukane, oczyszczone kurki. Smażyć przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem, dodać trochę wody w razie potrzeby. W ciepłej wodzie rozpuścić łyżeczkę mąki i zagęścić sos, a następnie dodać śmietanę. Gotowy sos połączyć z kurczakiem. Można podawać z kaszą, np. z gryczaną (ja wybieram białą, niepaloną) albo jęczmienną.

z kurkami
Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.