Tradycyjne śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne w Wielką Niedzielę to jeden z najważniejszych zwyczajów, szczególnie w kontekście rodzinnych świąt wielkanocnych. Bardzo istotna jest symbolika i znaczenie pokarmów – na świątecznym stole nie może przecież zabraknąć koszyczka ze święconką, którą zanosimy do poświęcenia dzień wcześniej.

koszyk
Na stole nie może zabraknąć święconki

 

Najpierw należy podzielić się święconym jajkiem i złożyć sobie życzenia. Dopiero wtedy przystępujemy do delektowania się świątecznymi przysmakami, w które obfituje wielkanocne śniadanie.

jajko
Dzielmy się święconym jajkiem

 

śnaidanie
Wielkanocne śniadanie to prawdziwa obfitość pysznych potraw

Na stole nie powinno zabraknąć:

  • jajek przyrządzanych na różne sposoby (gotowane, faszerowane, z majonezem, sosem tatarskim itp.),
  • drożdżowej babki,
  • chleba,
  • białej kiełbasy,
  • wędliny (szynki, kabanosy)
  • pieczonych mięs, pasztetów,
  • dodatków, takich jak chrzań, ćwikła, sól, pieprz, przyprawy,
  • sałatek warzywnych, przystawek, ryb,
  • ciast (mazurki, sernik, makowiec itp.).

Ze względu na to, że wielkanocne śniadanie często „przeciągnie się” do obiadu, na stole pojawia się również żurek.

salatka
Sałatki i coś na słodko – np. drożdżowa babka

 

talerz wędlin
Śniadanie wielkanocne to prawdziwa uczta

 

Nie da się ukryć, że wielkanocne śniadanie to prawdziwa uczta. Dlatego dobrym pomysłem będzie zarówno rodzinny spacer, jak poświąteczny post.

Pamiętajmy o tym, że wszystkie potrawy ze święconki powinny być zjedzone, nie wolno się niczego wyrzucać. Skorupki ze święconych jajek należy spalić.

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.