Szybkowary – czyli garnki wielozadaniowe

gaz w kuchence

Aby w naszej kuchni powstawały same smaczne, a przy tym zdrowe i pełnowartościowe posiłki, wcale nie musimy spędzać w niej całego dnia. Wystarczy, że znajdą się w niej narzędzia i akcesoria, które ułatwią nam to zadanie. Wśród tych najbardziej przydatnych znajdują się m.in. szybkowary. Co to za urządzenia i dlaczego warto w nie inwestować?

Co to jest szybkowar i jak działa?

Jak sama nazwa wskazuje jest to naczynie, które służy do szybkiej obróbki termicznej różnego rodzaju produktów żywnościowych. Za jego wynalazcę uważa się francuskiego fizyka Denisa Papina. To on w 1679 roku skonstruował garnek o specjalnej budowie, która sprawiała, że wytwarzana w trakcie gotowania para wodna, nie znajdując ujścia wytwarzała w naczyniu wysokie ciśnienie. W efekcie dochodziło do podwyższenia temperatury wrzenia, co powodowało, że umieszczone w nim produkty szybciej stawały się miękkie i zdatne do spożycia. Papin nazwał swój wynalazek ‚zmiękczaczem kości’. Jednak z chwilą, kiedy zaczęto go masowo wykorzystywać w kuchni, nadano mu bardziej wdzięczną nazwę: kociołek Papina. Dzisiaj jest to po prostu „szybkowar” lub inaczej mówiąc „garnek ciśnieniowy”.

danie na talerzu

Szybkowary i ich zalety

Dlaczego warto zainwestować w to urządzenie? Lista zalet jest długa. Do najważniejszych z nich należą:

  • znaczne skrócenie czasu przygotowywania potraw;
  • oszczędność energii;
  • smak potraw;
  • jakość przygotowywanych dań, które nie tracą swoich wartości odżywczych.

Warto przy tym nadmienić, że szybkowary umożliwiają też gotowanie bez dodatku soli czy tłuszczu, co pozwala na zatrzymanie ich pełnego smaku, ale i podkreślenie aromatu.

Jaki szybkowar wybrać najlepiej?

Naczynie, o jakim mowa to spory wydatek. Dlatego warto zastanowić się nad wyborem takiego urządzenia, które będzie służyło nam przez lata. W tej kwestii warto zaufać marce Philipiak, oddającej w nasze ręce bardziej unowocześnioną wersję szybkowaru. Został on wyposażony m.in. w mechanizm kontrolny zabezpieczający przed rozsadzeniem naczynia, a także grube podwójne auktermiczne dno, zapobiegające przywieraniu potraw, jak i umożliwiające równomierny rozkład temperatury i ciśnienia. Jak on wygląda, możecie zobaczyć tutaj: http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar.

Jeśli chcecie, aby Wasze kuchenne eksperymenty nabrały jeszcze bardziej wyrazistego charakteru, możecie dodatkowo zainwestować w kompletny zestaw naczyń do zdrowego gotowania. W jego składzie znajdziemy m.in.: koszyk do gotowania warzyw, garnek do gotowania makaronu czy gotowania na parze. Dokładny opis znajdziecie na tej stronie: http://www.philipiakmilano.pl/milano-classic.

Bez względu na to, czy zdecydujecie się jedynie na zakup wielofunkcyjnego szybkowaru, czy kompletu naczyń od Philipiaka, możecie być pewni, że Wasze potrawy zyskają nie tylko na smaku, ale i wyglądzie. W Waszej kuchni pojawi się natomiast atrakcyjna i bardzo praktyczna ozdoba.

 

szybkowary przygotowywanie spaghetti

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.