Smaczna tradycja – Tłusty Czwartek

W tym roku objadamy się pączkami i faworkami 23 lutego, to znaczy każdy może objadać się kiedy chce, ale oficjalnie i bez wyrzutów sumienia robimy to tylko w Tłusty Czwartek. Jak wiadomo ten dzień jest ściśle związany z tradycją świąt Wielkanocnych i Wielkim Postem, a zatem ma charakter ruchomy i co roku jest to inna data w kalendarzu.

Tradycja stara jak… starożytność
Skoro Tłusty Czwartek kojarzy się nierozłącznie z Wielkanocą nie każdy wie, że tradycja ta ma swoje korzenie w czasach starożytnych. Już szlachetni Rzymianie – znani z upodobania do wszelkiego rodzaju rozpusty – pozwalali sobie na huczne i smaczne powitanie wiosny oraz pożegnanie zimy. Przy czym trzeba wiedzieć, że nie delektowano się wówczas słodkimi, puchatymi pączkami, ale konkretnie – tłustym mięsiwem, a ówczesne „pączki” były wypiekane z ciasta chlebowego i nadziewane… słoniną.

paczki i faworki
Słodki i tłusty czwartek

 

Polacy nie gęsi… Tłusty Czwartek znają
A jak było w Polsce? No cóż – początki również nie były smakowicie słodkie, nie pachniały konfiturą z dzikiej róży ani chrupiącymi „chrustami”. W polskiej tradycji Tłusty Czwartek od początku był związany z Wielkim Postem, inaugurował bowiem ostatni tydzień karnawału, czyli Zapusty lub Mięsopusty. Trzeba bowiem pamiętać, iż dawniej mięso znikało ze stołów na cały wielkopostny okres. A zatem w okresie karnawału, a szczególnie od tłustego czwartku, zabawy i kulinarna rozpusta nabierały szczególnej intensywności. Co ciekawe również w polskiej tradycji zajadano się przede wszystkim tłustymi, mięsnymi potrawami. Na stołach pojawiały się suto okraszona kapusta, słonina oraz zdecydowanie nie dietetyczne mięsiwa. Jeśli chodzi o wypieki były to podobnie jak u Rzymian tłuste pampuchy ze skwarkami. No cóż, trudno nam dziś wyobrazić sobie takie „pączki”.
Warto wiedzieć, że zwyczaj jadania słodkich pączków pojawił się w naszym kraju ok. XVII wieku, ale rozpowszechnił się dopiero na przełomie XIX i XX stulecia. Przy czym pierwsze pszenne pączki również okraszano skwarkami i smażono w głębokim tłuszczu – najczęściej w smalcu.

pączki
Pączki, pączusie… słodka tradycja

 

Tradycje warto kultywować, w końcu przysłowie mówi „Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Pamiętajmy jednak, że Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, ale także równie smaczne racuchy czy faworki, zwane również chrustami. No i można także mieć na uwadze złoty umiar i rozsądek. W końcu czwartkowe słodkości również odkładają się ciepłym tłuszczykiem tu i ówdzie.

A na deser przepis na szybkie i łatwe do wykonania faworki błyskawiczne
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 4 żółtka
• 1 łyżka spirytusu
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki cukru
• śmietana gęsta i kwaśna (tyle, ile zabierze ciasto-ma być elastyczne)
• tłuszcz do smażenia
• cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy paski (3x10cm), Przez środek każdego paska należy zrobić nacięcie i przekładać. Następnie w płaskim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki na jasnozłoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

faworki
Pyszne faworki

 

Zdjęcia: shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.