Jak przyrządzić kurczaka zdrowo i smakowicie

Nie bez powodu mięso drobiowe, a szczególnie kurczak, jest jednym z najczęściej kupowanych i chętnie jedzonych. Jest delikatne, uniwersalne – nadaje się na różne dania dla amatorów ostrej kuchni orientalnej, swojskiej i tradycyjnej, a nawet dla wybrednych maluchów. Oczywiście istotna jest jakość mięsa oraz wiedza o tym jak przyrządzić kurczaka. Zarówno w kontekście konkretnych przepisów, jak i sposobów na dania dietetyczne, a jednocześnie naprawdę smaczne. Istotna będzie tu również obróbka mięsa oraz jego przygotowanie.

Kurczak na wiele sposobów
Po mięso z kurczaka sięgamy chętnie, ponieważ można przyrządzić je na wiele sposobów i na każdą okazję. lubimy przecież zarówno tradycyjne kotlety czy popularne nuggetsy, kurczaka pieczonego, jak również lekkie sałatki z filetem drobiowym czy swojski rosół na obiad. Oczywiście warto przyrządzić kurczaka tak, żeby był również wskazany i zdrowy pod względem dietetycznym. Dlatego zaleca się pieczenie, gotowanie – tradycyjne i na parze, duszenie w warzywach, a jeśli smażenie to szybko i w niewielkiej ilości dobrego tłuszczu.

kotleciki
Dania z kurczaka lubią prawie wszyscy

Dietetyczne filety z piersi
Szukając inspiracji i wskazówek o tym jak przyrządzić kurczaka znajdziemy na pewno wiele smakowitych i zdrowych przepisów na filety z piersi. Nic dziwnego – to mięso smaczne, bogate w pełnowartościowe białko, witaminy oraz zdrowe tłuszcze nienasycone..

Kurczak filet bez skóry 100 g:

  • energia 116 g
  • białko 21,8 g
  • tłuszcz 3,2 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0,27 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0,28 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0,28 g
  • węglowodany 0 g

Drobiowy filet duszony z warzywami, upieczony czy ugotowany zawiera niewiele kalorii, a zapewni łatwo przyswajalne białko, kwasy omega-3 oraz witaminy (np. z grupy B, A i E).

roladki
Delikatne mięso z piersi przyrządzamy na wiele sposobów

 

Sposoby na smaczne filety drobiowe
Warto także wiedzieć jak przyrządzić kurczaka, a szczególnie chude, białe mięso z piersi, aby było smaczne i soczyste. Bardzo często pieczemy kurczaka, w tym przypadku najlepszym sposobem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, dzięki czemu skruszeje, a także nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Najczęściej marynata bazuje na oleju z ziołami, przyprawami oraz elementem kwaśnym np. sokiem z cytryny czy winnym octem. A jak przyrządzić smacznie kurczaka smażonego lub duszonego? Należy najpierw ściąć białko i zapobiec uciekaniu soków i wilgoci. W tym celu szybko i krótko obsmażamy mięso drobiowe na większym ogniu i z małą ilością tłuszczu.

zupa
Gotowane, pieczone, smażone.. warto wiedzieć jak przyrządzić mięso z kurczaka

 

Zagrodowy – smak i jakość
Mówiąc o daniach smacznych, zdrowych i o tym jak przyrządzić kurczaka, nie sposób pominąć jego jakości. Coraz więcej osób ma świadomość, że mięso może pochodzić z różnych źródeł, że liczy się sposób hodowli i pasza, jaką karmiony jest drób. Kurczak Zagrodowy to doskonały przykład produktu, w którym o jakości przesądza chów (dłuższy, ekstensywny) w gospodarstwach na ekologicznym Podlasiu oraz karma (w 100% roślinna i bez GMO).

 

zdjęcia: zagrodowy.pl, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.