Pizza na świecie, historycznie i pełna niespodzianek…

Pizza… Któż jej nie zna? Można śmiało powiedzieć, że ten pozornie zwykły placek z dodatkami zawojował wszystkie kontynenty. Oczywiście pizza na świecie może wyglądać i smakować bardzo różnie. Wszystko zależy od przepisu na ciasto, sos, dodatków i… umiejętności pizzermana. Nie zmienia to jednak faktu, że królowa włoskich potraw to coś więcej, niż tylko fast food.

Historia pizzy

Na pozór jest to po prostu placek z mąki udekorowany wybranymi przysmakami. Może być skromnie i klasycznie, jak w przypadku Margherity, „na bogato”, jak w amerykańskich pizzeriach, a nawet niebanalnie – np. pizza z sushi albo z… bułką. Za ojczyznę prawdziwej pizzy uważa się (słusznie) Włochy i Neapol. Warto jednak wiedzieć, że zbożowe placki wypiekano już dawano dawno temu i za siedmioma morzami, a konkretnie w starożytnym Egipcie, Grecji i oczywiście w Rzymie. Podobno nazwa pizza pochodzi od łacińskiego picea, co oznacza po prostu placek mączny.

Jak łatwo się domyślić najbardziej interesujące będą początki prawdziwej włoskiej pizzy. Wszystko zaczęło się od klasyki gatunku, czyli pizzy znanej dziś jako Margherita. Stworzył ja niejaki Raffael Esposito, a okazja była ku temu naprawdę wyjątkowa. Otóż Neapol miała odwiedzić królowa Włoch – Małgorzata Sabaudzka i to na jej część powstał przepis, który przetrwał stulecia. Znana dziś na całym świecie pizza jest smaczna i prosta, jeśli chodzi o dodatki. Każdy z nich ma jednak swoje znaczenie, miały bowiem odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Na Marghericie jest zatem soczysta czerwień pomidorków pelati, biel najlepszej mozzarelli di bufala oraz zieleń bazylii. Oszczędnie, ale pysznie, liczy się bowiem jakość i sprawdzona receptura.

Od tego czasu popularność tego klasycznego włoskiego dania nie maleje. Pizza w Krakowie, Warszawie, Nowym Jorku czy Moskwie – ten zestaw dodatków na cienkim cieście niezmiennie jest numerem jeden w menu każdej pizzerii.

pizza
Prawdziwa pizza pochodzi z włoskiego Neapolu

 

Rodzaje pizzy

Oczywiście na tym nie koniec, nie tylko jeśli chodzi o dodatki czy receptury sosów. W samych Włoszech mamy kilka rodzajów tej kultowej potrawy. Liczy się także grubość placka czy jego kształt. Na pewno warto poznać najbardziej znane i lubiane rodzaje pizzy:

  • Pizza neapolitańska – wytwarzana na bazie lokalnych składników, takich jak pomidory San Marzano i mozzarella z mleka bawolic. Ciasto składa się z mąki, drożdży, wody, soli i oliwy. Wyrobione ciasto formuje się dłońmi i piecze w piecu opalanym drewnem. Powinno mieć grubość ok. 0,4 cm w środku i brzegi wysokości 1-2 cm. Warto docenić, że pizza neapolitańska została w roku 2009 zastrzeżona przez Komisję Europejską, jako wyrób tradycyjny, z certyfikatem.
  • Pizza rzymska na grubszym cieście – od 1 do 2 cm. Ma mocno zarumienione i podniesione brzegi. Taka pizza doskonale podtrzymuje wszystkie składniki.
  • Pizza sycylijska – na ogół ma kształt prostokątny i niewiele dodatków, co ciekawe ser znajduje się pod sosem.
  • Pizza capricciosa – zawiera ser mozzarella, pieczoną szynkę, grzyby, karczochy i pomidory. Ewentualnie może być też szynka parmeńska, oliwa z oliwek, oliwki, bazylia.

Amerykański sen i pizza

Dziś pizza na świecie to prawdziwe bogactwo dodatków, a kreatywność twórców słynnego „placka” nie zna granic. Doskonale ilustruje to sukces pizzy w Stanach Zjednoczonych. Słusznie kojarzymy amerykańską pizzę z naprawdę długa listą pysznych i niebanalnych dodatków oraz z grubszym, puszystym ciastem. Choć oczywiście klasyczne pozycje zawsze znajdują się w ofercie amerykańskich pizzerii, np. w menu sieci Domino’s Pizza.

O tym skąd tak ogromna popularność pizzy w Stanach krążą legendy. Niektórzy uważają, że przywędrowała wraz z włoskimi emigrantami. Inni popularyzację kultowego dania przypisują amerykańskim aliantom, którzy w czasie działań wojennych na terenie Włoch, mieli okazję poznać ten przysmak. Zapewne obydwie teorie są słuszne. Tak czy siak pizza zdobyła szturmem kubki smakowe Amerykanów i pizzerie zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu. Najlepszym przykładem spełnionego amerykańskiego snu o pizzy jest wspomniana już sieć Domino’s.

szyld
Historia amerykańskiego snu o pizzy – Domino’s Pizza

 

Domino’s Pizza zdobywa świat

Początki tego światowego potentata to rok 1960, kiedy to Tom Monaghan z Michigan staje się wspólnikiem w pizzerii DomiNick’s. Pięć lat później, już jako jedyny właściciel, zmienia nazwę na Domino’s Pizza, Inc. Kolejne dwa  lata wystarczają na uruchomienie pierwszej franczyzy Domino’s Pizza. Dziś jest to sieć, która oferuje swoje pyszne dania na całym świecie – w restauracjach, na wynos, z dowozem. Można je zamawiać telefonicznie i online. Zasięg i adresy lokali pod tym renomowanym szyldem znajdziemy tutaj. Można tu również poczytać o historii firmy, specyfice wytwarzania i dostawy. Są to kwestie bardzo istotne – Domino’s Pizza w Krakowie, Warszawie, Londynie czy Tokio, to zawsze doskonały ser mozzarella i dostawa ciepłej, świeżej pizzy w ciągu 30 minut.

Pizza w Polsce

Podobno pizza przywędrowała do nas wraz z włoską królową Boną. Zawdzięczamy jej więc nie tylko włoszczyznę czy brokuły, ale także ten kultowy wypiek. A skoro królowa to oznacza, że najpierw pizza pojawiła się w Krakowie. Można śmiało powiedzieć, że do dziś jest to danie, po które w tym mieście sięga się bardzo chętnie. Pierwszy lokal z logo Domino’s otwarto w roku 2011 w Warszawie, ale w Krakowie pizzę ze słynnej sieci można zjeść albo zamówić aż w pięciu lokalizacjach.

Pizza na zdrowie…?

Dość istotną kwestią jest na pewno zaliczenie pizzy do grupy dań fast food, która jak wiadomo nie cieszy się dobrą opinią dietetyków. Oczywiście można powiedzieć, że pizza jest daniem „szybkim”, kalorycznym, bogatym w węglowodany czy tłuszcze. Wszystko jednak zależy od jakości składników i… zdrowego rozsądku smakoszy. Tak naprawdę lekki placek drożdżowy z oliwą, ziołami, pomidorami i doskonałym serem mozzarella to nic złego. Szczególnie jeśli nie pojawia się w menu codziennie…

na pizze
Wszystko zależy od jakości składników

 

Ciekawostki na temat pizzy

Historię i opis światowej kariery pizzy doskonale prezentuje artykuł „O pizzy w Krakowie i na świecie”, w którym nie brakuje również atrakcyjnych ciekawostek na temat naszej kulinarnej, włoskiej bohaterki:

  • Wiemy już, że dodatki i sposób serwowania pizzy na świecie to prawdziwy ocean pomysłów. Na przykład w Nowym Jorku jada się pizzę z bajglem, a we Francji z… chlebem. Niemcy do pizzy i chleba lubią dodać także cebulę i boczek. Finowie gustują w pizzy z wędzonym reniferem, w Szwecji serwuje się ją z bananami i curry. Temperamentni Brazylijczycy rozsmakowali się w pizzy z kukurydzą, groszkiem i sercem palmowym, a Rosjanie dodają… sushi. Odważne zestawienie preferują także Szkoci, którzy wzbogacają pizzę podrobami, płatkami owsianymi i cebulą.
  • Pizza na świecie to także popularność medialna. Zajadał ją przystojniak Joey w serialu „Przyjaciele”. Była też ulubionym daniem Wojowniczych Żółwi Ninija. Pizza jest także jedną z „bohaterek” książki oraz filmu „Jedz, módl się, kochaj”. Oczywiście produkcji, w której pojawia się ta potrawa, jest znacznie więcej…
  • Interesujące są też statystyki dotyczące pizzy. Podobno w USA co sekundę zjada się 350 kawałków pizzy, a każdego roku sprzedaje się 5,5 miliarda sztuk pizzy na świecie. Sieć Domino’s Pizza może poszczycić się nie lada wynikiem – codziennie zamawia się tu około miliona pysznych placków, w skali światowej.
  • Rekordy dotyczące pizzy? Proszę bardzo! Najwięcej pizzy zjadł Cristian Dumitru z Rumunii, podobno aż 90 kg! Trudno uwierzyć… Z kolei najszybciej przyrządza ją Denis Tran, zwycięzca konkursu Domino ‘s Pizza – przygotował trzy duże pizze w 24,36 sekund. Największa pizza miała 37 metrów średnicy i wykonano ją w 2012 roku w Rzymie.

Jak widać o pizzy można opowiadać wiele, długo, różnie i ciekawie. Zapewne wiele osób poczuło właśnie apetyt na ten przysmak. Domino’s Pizza w Polsce zaprasza do pizzerii – od Krakowa, przez Warszawę, po Szczecin i Białystok. Można także zamówić ją szybko online, wybierać z bogatego menu dodatków i innych smakowitych dań.

dostawa
Zamów najlepszą pizzę już teraz!

 

 

Zdjęcia: entuzjascipizzy.pl, kuchnia.wp.pl/o-pizzy-w-krakowie-i-na-swiecie-6383022943905409a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.