Pizza na świecie, w Polsce, w Krakowie

pizza na całym świecie smakuje równie dobrze, choć nigdzie nie jest taka sama

Pizza… Chyba nie ma na świecie osoby, która chociaż raz nie jadła tego niezwykle popularnego przysmaku włoskiego. To danie jest niezwykłe w swej prostocie. Pizza na świecie osiągnęła naprawdę zawrotny sukces, o czym świadczy chociażby ilość pizzerii, jakie możemy spotkać w różnych zakątkach świata. Ale nie zawsze tak było. Jaką historię ma to włoskie danie? I kiedy pojawiło się po raz pierwszy w Polsce? Gdzie dzisiaj można zjeść pyszną pizzę, według oryginalnej włoskiej receptury? Dziś znajdziemy odpowiedzi na te pytania!

Pizza na świecie – kiedy się to zaczęło?

Tak naprawdę pewne formy przygotowywania pizzy były znane już w świecie starożytnym. Placki z mąki, które dziś stanowią bazę każdej pizzy, były popularnym posiłkiem w starożytnym Egipcie. Były one nawet formą środka płatniczego. Z kolei w Grecji jadano cienkie placki nazywane plangotus. A Etruskowie zajadali się focaccią. Z Turcji wywodzą się popularne chlebki pita, których skład jest bardzo zbliżony do dzisiejszej podstawy do pizzy. Co sprawiało, że te placki cieszyły się taką popularnością? Przede wszystkim były proste w przygotowaniu, a niezbędne składniki były tanie i łatwo dostępne. Był to więc prosty, szybki i niedrogi posiłek, który mógł nasycić całą rodzinę. Wtedy jednak jeszcze nie wiedziano, jaki potencjał drzemie w tych niepozornych plackach drożdżowych…

pizza na świecie bywa jedzona z cukinią

Punkt zwrotny

Może trudno w to uwierzyć, ale do XIX wieku pizza nie robiła większej furory. W tamtym czasie stała się popularnym posiłkiem wśród niezamożnych Włochów z Neapolu. To właśnie tam nadano jej znaną obecną formę – odtąd podstawowa pizza zawsze składała się z placka, sera i sosu pomidorowego. Ilość i dobór dodatków był dowolny, w zależności od pojemności portfela. Punktem zwrotnym w „karierze” pizzy stał się 1889 rok, kiedy to lokalny kucharz Rafael Esposito uraczył pizzą królową Małgorzatę. Przygotował ulubioną wersję pizzy mieszkańców Neapolu – z sosem pomidorowym, serem mozzarella i świeżą bazylią. Dobór tych dodatków nie był przypadkowy – kolory czerwony, biały i zielony miały nawiązywać do kolorów na fladze włoskiej. Danie bardzo posmakowało królowej i na jej cześć do dzisiaj pizza ta nosi nazwę Margherita. Jest podstawowym rodzajem pizzy serwowanej w każdej pizzerii czy trattorii. Tak oto pizza zyskała większą sławę i powoli zaczęła podbijać kolejne kraje. A kiedy trafiła do Polski?

 

Pierwsza pizza w Krakowie

Pizza po raz pierwszy pojawiła się w Krakowie na stole króla Zygmunta Starego, za sprawą jego żony, Bony, która była Włoszką. Do królewskiego menu trafiła między innymi pizza serwowana z polskimi dodatkami, czyli cebulą, boczkiem i kiełbasą. Dla zwykłych ludzi pizza w Polsce stała się dostępna jednak dopiero po upadku komunizmu, gdy bardzo rozprzestrzeniły się wpływy z Zachodu, także z zagranicznych kuchni. Wtedy to w Polsce zaczęły się otwierać pizzerie jedna po drugiej. Więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ.

Oczywiście nie każdy lokal serwujący pizzę stara się trzymać tradycyjnych receptur. W między czasie powstała też amerykańska odmiana pizzy, która ma niewiele wspólnego ze smakiem typowo włoskiego placka. Gdzie więc możemy spróbować prawdziwej włoskiej pizzy? Warto udać się do pizzerii sieci Domino’s Pizza. To lokal międzynarodowy, a kilka z nich znajdziemy także w Polsce, między innymi w Krakowie. TUTAJ możecie zapoznać się z historią Domino’s Pizza oraz złożyć zamówienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.