Piernik, pierniki, pierniczki…

pierniczki

Jednym z ulubionych świątecznych, słodkich przysmaków jest piernik. Może być to zarówno tradycyjne ciasto, jak i małe, pyszne pierniczki. Choć w naszych kulinariach funkcjonuje doskonały wypiek znany jako piernik staropolski, wcale nie jest to nasz rodzimy „wynalazek”…

Piernikowe bogactwo

Piernik to nie tylko miękkie, pyszne ciasteczka w polewie czekoladowej albo z lukrem. Tradycyjny jest twardy, ciemny i mocno korzenny. Wypieka się go z mąki pszennej, żytniej, z dodatkiem jajek, mleka, karmelizowanego cukru. Niezbędny jest miód i aromatyczne przyprawy takie jak cynamon, imbir, mogą być też goździki, anyż, lawenda.  Wiemy, że pierniki mogą być różne – od tych tradycyjnych, bardzo trwałych i mocno korzennych po miękkie, pachnące miodem i czekoladą.

Międzynarodowy przysmak

Tak popularne w Polsce pierniki narodziły się w Holandii, ale reszta krajów europejskich szybko i chętnie przyjęła do swoich kulinariów ten smakowity wypiek. Pierniki jada się (nie tylko w święta) w Niemczech, Francji, Szwajcarii, słynne są brytyjskie, cienkie piernikowe ciasteczka w kształcie ludzików. Oczywiście również polska tradycja kulinarna ma swoje wersje piernikowych przysmaków.

serca
Piernik – dobro (między)narodowe

 

Pierny piernik, czyli polskie tradycje

Nazwa piernik pochodzi od dawnego słowa „pierny”, czyli pieprzny i nawiązuje do wyrazistych, mocnych przypraw dodawanych do staropolskich wypieków. Niegdyś był to przysmak dla możnych, piernik był dobrem luksusowym, głównie z uwagi na kosztowne przyprawy, które nadawały mu charakterystyczny aromat i smak. W polskich kronikach najstarszym zachowanym przepisem jest receptura z 1725 roku, na którą natrafiono w… poradniku medycznym. Oczywiście znów z uwagi na dodawane przyprawy, które pomagały np. na niestrawność.

piernik
Piernik staropolski – wyborny smak!

 

Pierniki – do wyboru i koloru

Dziś pierniki to wybór różnych rodzajów ciast i ciasteczek. Począwszy od ich struktury – przez dodatki, polewy, po formę i kształt. Pierniki mogą być miękkie, wilgotne, delikatne, ale i twarde, bardzo trwałe. Na smakoszy czekają ciasta przekładane konfiturami, oblane smakowitą czekoladą, z lukrem albo bez żadnej polewy. Możemy upiec dużą blachę ciasta albo pobawić się w efektowne figurki i kształty – szczególnie okres świąteczny sprzyja takim wypiekom, które często zdobią bożonarodzeniowe drzewko.

 

ciasto
Aromatyczny, pyszny- prawdziwy piernik

 

Piernik staropolski czy ekspresowe pierniczki?

Prawdziwy, tradycyjny piernik to spore wyzwanie, również dla… cierpliwości, ponieważ ciasto musi najpierw dość długo leżakować (ok. 2-3 tygodni). Taki wypiek to rzeczywiście samo dobro i luksus, zawiera dużo miodu, jaja, całą paletę aromatycznych przypraw (np. cynamon, goździki, kardamon, imbir) oraz bakalie i prawdziwe śliwkowe powidła.

Ucieranie, zagniatanie, mieszanie, długie wyczekiwania na leżakujące ciasto… cóż, na pewno nie każdy ma wiedzę, doświadczenie i czas na takie rarytasy. Nic straconego, zawsze można upiec smakowite świąteczne pierniczki. Ten przepis jest na pewno bardziej przystępny nawet dla nowicjuszy:

Składniki na 70 małych pierników:

  • 4 niepełne szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jaja
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mniej niż 1/2 szklanki cukru
  • 2 paczki przyprawy do pierników,
  • dwie szczypty ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

  • zagniatamy mąkę, margarynę, jaja, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika – ciasto będzie trochę kruche
  • rozpuszczamy 2 łyżki miodu, dodajemy do ciasta i zagniatamy ponownie
  • wałkujemy niezbyt cienko i wykrawamy kształty
  • blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem, układamy ciastka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175°C)
  • pieczemy 7 minut.

 

ciastka
Pierniczki dla każdego!

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.