Niby najzwyklejszy napój, a taki wartościowy. Swojski, idealny na rodzinny obiad, a zapomniany. Kompot, bo o nim mowa, to skarbnica cennych witamin, smak i zapach owoców. Niestety odszedł do lamusa, pijemy go głównie w czasie wigilijnej kolacji lub niesłusznie kojarzymy ze stołówkowym, rozcieńczonym napojem.
Wybierz zdrowy kompot zamiast kolorowych napojów
Niestety dziś zamiast tradycyjnego kompotu chętniej popijamy soki z kartonów, słodzone napoje albo modne smoothie. Tymczasem popularne napoje z kartonów sporządza się na bazie koncentratów, często zawierają one cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy. Bywa, że nie brakuje w nich konserwantów, polepszaczy smaku, aromatu i koloru. Takie napoje zakwaszają organizm, dostarczają puste kalorie i wcale nie gaszą pragnienia. Swojski, niby taki zwyczajny kompot, to zupełnie inna bajka. Domowy, prawdziwy, z sezonowych owoców – to cenne źródło wielu witamin (m.in. C, A, B, E i K) oraz minerałów. Wiele owoców ma działanie odkwaszające organizm (np. gruszka), a witaminowy koktajl poprawia stan skóry, włosów i stymuluje odporność.
Dlaczego warto pić kompot
Domowy kompot najczęściej przygotowuje się z sezonowych owoców rosnących w naszej szerokości geograficznej, co sprawia, że są źródłem składników, których potrzebujemy i najlepiej przyswajamy. Kiedy trzeba ochłodzą, kiedy trzeba rozgrzeją, zaspokoją pragnienie. Ze względu na to, że są gotowane, a nie z rowych owoców, jak modne smoothie, mają dobroczynny wpływ na układ trawienny.
Z czego przygotowujemy kompoty?
Warto sięgać po rodzime owoce dostępne w sezonie, czyli wtedy, kiedy owoc jest najbardziej wartościowy i smaczny. Natura wie, czego potrzebujemy, dlatego np. latem mamy orzeźwiające czereśnie i wiśnie, a jesienią gruszki stymulujące odporność czy śliwki poprawiające trawienie (wieczornych kolacji przed telewizorem). Zimą ratują nas suszone owoce, które oczywiście możemy przygotować samodzielnie, kiedy jest na nie sezon. Nasze domowe pyszne kompoty można wzbogacać dodatkami, które nie tylko poprawiają smak, ale także wpływają korzystnie na zdrowie. Mogą być to super zdrowe owoce goji, daktyle, figi, które wpływają na poprawę jakości krwi. Aromatyczny imbir albo cynamon w kompocie idealnie rozgrzewa w czasie chłodnych wieczorów. Można dodać także zioła, np. miętę, lipę, dziewannę lub rozmaryn. Dodatkiem, którego absolutnie unikamy jest cukier! Owoce zawierają fruktozę, cieszmy się więc ich naturalnym smakiem i słodyczą.
Jak przyrządzić kompot?
Nic prostszego. Wystarczy wybrać ulubione owoce i ewentualne dodatki. Następnie gotujemy spory garnek wody, a w międzyczasie obieramy i kroimy nasze jabłka, gruszki, śliwki, morele itp. Pokrojone wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będą miękkie. Dla lepszych walorów smakowych, aromatu i wartości możemy dodać także wanilię, imbir, goździki lub inne opisane powyżej skarby natury.
Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock