No to niezły pasztet…

…przyznam, że w naszej rodzinie to powiedzenie absolutnie nie ma pejoratywnego wydźwięku. Kojarzy się na ogół z kulinarnymi wyczynami babci, tradycją oraz przepisami degustowanymi w czasie świąt czy rodzinnych imprez. Chętnie eksperymentujemy zajadając np. wegańskie pasztety, a kupując gotowe produkty stawiamy na jakość znaną i cenioną od lat.

Kiedy sięgamy po praktyczne opakowanie pasztetu z półki sklepowej możemy nie mieć pojęcia jak długa jest historia tej potrawy. Według przekazów przyrządzali ją starożytni Rzymianie, a mistrzowie w tej dziedzinie, czyli Francuzi, swoje słynne przepisy stosowali już w XVI wieku. A zatem praktyczny i aromatyczny pasztet jest nam znany od wieków.

pasztet
Pasztet na obiad i na kanapkę

 

Co w pasztecie siedzi
Dlaczego praktyczny? Otóż jest to tak naprawdę przysmak, który można spożywać i na ciepło i na zimno, jako dodatek do kanapki, przystawkę i część dania obiadowego. Oczywiście mowa o pieczonym pasztecie, najlepiej domowym. Bardzo popularną wersją są także pasztety do smarowania o kremowej, delikatniejszej konsystencji. Zarówno pieczone w blokach, jak i w postaci pasty mogą smakować bardzo różnie, co jest niewątpliwie kolejnym atutem tego produktu. Zasadniczo pasztet składa się przede wszystkim z mięsa (podrobów, drobiu, dziczyzny, wieprzowiny) oraz dodatków takich jak np. grzyby, warzywa, ryby, soja, ser… do wyboru, koloru i smaku. Aromatu dodają mu zioła, przyprawy, czosnek, cebula itp. A zatem można przyrządzić sobie naprawdę niezły pasztet na miarę własnych kubków smakowych.

podlaski
Podlaski z tradycjami

 

Pasztet z tradycjami
Oczywiście w przypadku gotowych produktów sytuacja wygląda analogicznie. Ze względu na to, że stawiamy zawsze na jakość i sprawdzony smak najczęściej kupujemy pasztet podlaski – jak się okazuje jest to już „dojrzały” czterdziestolatek, o czym przypomina informacja na opakowaniu „Ulubiony od 1977”. Jak wiadomo na rynku spożywczym pojawiają się wciąż nowe produkty i marki, a konkurencja jest dużą. A zatem jeśli ten właśnie przysmak jest na nim od tak dawna, jakość i smak musza być niezawodne. Co jeszcze liczy się dla mnie? Otóż jest to pasztet drobiowy, bez tłuszczu wieprzowego, nie zawiera też cieszących się złą sławą „E” i glutaminianu. Nie bez znaczenia jest również ciekawy i szeroki wybór smaków. Szykując kanapki czy pakując prowiant na wycieczkę mogę sięgnąć np. po pasztet podlaski:
• klasyczny, drobiowy
• z bazylią i kawałkami pomidora suszonego
• drobiowy z pomidorami
• drobiowy z pieczarkami
• kremowy pomidorowy
• drobiowy z papryką
• drobiowy z czosnkiem.
Smacznego, my lubimy… 🙂

z czosnkiem
Wyrazisty z czosnkiem
z pomdorami
Wyjątkowy smak suszonych pomidorów…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia;  drosed.com.pl, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.