Moda na zdrowie – domowe konfitury

Moda na zdrowe odżywianie i domowe przetwory to z pewnością bardzo pozytywny trend. Własnoręczna produkcja w zakresie marynat, kiszonek czy konfitur ma wiele zalet. Począwszy od najbardziej oczywistych jak smak, jakość czy wartości odżywcze po wspólnie spędzany czas, rodzinną integracje w słodkiej czy pikantnej manufakturze.

Lepsze, bo domowe

Każdy kto choć raz spróbuje domowych konfitur, powideł oraz innych smakołyków potwierdza – wyroby własne mają niepowtarzalny smak i aromat w porównaniu z tymi dostępnymi w sklepach. Jeśli chodzi o inne atuty domowych konfitur czy dżemów warto pamiętać o tym, że:

  • wiemy co w nich siedzi, znamy każdy owoc i składnik, jaki znajduje się w słoiczku,
  • nie używamy żadnych wzmacniaczy smaków, sztucznych aromatów czy konserwantów – sama natura,
  • owocowe konfitury z jagód czy malin to witaminowa bomba jesienią i zima, oręż w walce z wirusami, infekcjami,
  • ich cena jest z reguły o wiele korzystniejsza niż porównywalne smakołyki ze sklepowych półek,
  • smakują wybornie, ponieważ wiele rodzin przekazuje z pokolenia na pokolenie wyjątkowe receptury wzbogacane na przestrzeni lat,
  • zamykamy w słoiczkach smaki sezonowe, których potem brakuje nam w ciągu roku, jesień to najlepszy czas na doskonałe dżemy i konfitury ze śliwek, aronii, jarzębiny, winogrona, jabłek, owoców dzikiej róży, żurawiny, dyni.

 

wiśnie
Wiemy co w słoiczkach siedzi…

 

bułka
Letnie i jesienne smaki na zimowe śniadanie

 

Domowa wytwórnia konfitur

Aby uruchomić domową fabryczkę konfitur potrzebujemy przede wszystkim przepisów i składników niezbędnych do ich zrealizowania, słoiczków i garnka. Warto jednak wiedzieć, że praca przy domowych przetworach może być łatwiejsza, jeśli zadbamy o odpowiednie wyposażenie. Wbrew pozorom nie chodzi o jakieś gadżety. Każdy kto „bawił się” już w domowe konfitury doskonale wie ile owoców potrzebnych jest na kilka słoiczków przetworów, a także ile trzeba się napracować przy drylowaniu wiśni, krojeniu jabłek, dyni czy soczystych gruszek. Domowe przetwory to z reguły praca na ilościach hurtowych, a zatem wszelkie udogodnienia są mile widziane. Domowym artystom w zakresie przetworów przydadzą się m.in.:

  • słoiczki – to oczywiste, ale mogą one prezentować się ładnie dzięki oryginalnej formie oraz „efektom specjalnym”, takim jak etykietki czy ozdobne kapturki,
  • drylownica do wiśni i krajalnica do jabłek, gruszek oraz innych owoców,
  • specjalny garnek do smażenia konfitur wykonany z materiałów, do których na pewno nie przywrą przesmażane owoce, takie garnki mają kształt ułatwiający przelewanie konfitur oraz otwory, dzięki którym szybciej odparowuje woda z owoców,
  • silikonowa szpatułka, ponieważ nie powinno używać się metalowych akcesoriów do mieszania w naszym super garnku,
  • chwytak do słoików, którego używamy do wyjmowania ich po pasteryzacji, nie przewodzi ciepła, mocno trzyma gorące słoiki
słoiki
Efektowne opakowania i wyjątkowa zawartość

 

 

Oczywiście można przygotować konfitury bez tych akcesoriów, ale kompletowanie ich jest nie lada frajdą, a praca z ich wykorzystaniem jest po prostu przyjemniejsza i łatwiejsza.

zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.