Marka Philipiak – zdrowie w dobrym stylu

Marka Philipiak cieszy się (zasłużenie) renomą i uznaniem od wielu lat. Całkiem słusznie kojarzymy ją głównie z wysokiej klasy garnkami ze stali szlachetnej. Warto wiedzieć, że w przypadku tej marki, mamy do czynienia nie tylko z naczyniami kuchennymi z najwyższej półki, ale także z szeroko zakrojoną działalnością charytatywną i na rzecz zdrowia.

Historia marki Philipiak w pigułce

Korzenie marki sięgają słonecznej Italii i końcówki lat 40-tych. Właśnie wtedy produkcję naczyń rozpoczęła rodzina Garavagliów, która dwie dekady później uruchomiła funkcjonującą do dziś fabrykę garnków ze stali szlachetnej. Początek XXI wieku to wspólna inicjatywa słynnego, włoskiego biznesu rodzinnego i polskich przedsiębiorców – tak powstała marka Philipiak. Włoskie tradycje widać wyraźnie w wyjątkowym wzornictwie – poza jakością i technologiami, design to jeden z wielkich atutów naczyń design.

produkcja
Włoska fabryka wyjątkowych naczyń

 

Dlaczego naczynia marki Philipiak są tak wyjątkowe?

Przede wszystkim dlatego, że są wykonane z najwyższej jakości stali szlachetnej, co zapewnia im trwałość, a nam pozwala gotować w niewielkiej ilości wody, smażyć i piec bez tłuszczu. Dlaczego to tak ważne? Takie przyrządzanie potraw pozwala na ograniczanie albo wyeliminowanie tłuszczów trans oraz soli. Tym samym przyczynia się do profilaktyki tak poważnych schorzeń jak miażdżyca, nadciśnienie, zawały itp. Nie wspominając już o wybornym smaku potraw z produktów, które w pełni oddają swoje walory smakowe, aromat i wartości odżywcze. Nie bez powodu marka Philipiak jest posiadaczem certyfikatu Profilaktyki Cholesterolowej nadany przez Instytut Żywności  i Żywienia, a także inicjatorem akcji „Wyrzuć solniczkę”.

garnki
Stylowe i zdrowe gotowanie

 

Słynne Obiady Czwartkowe dziś…

Na tym jednak nie koniec, jeśli chodzi o działania prozdrowotne i społeczne. Wyjątkową inicjatywą są też Obiady Czwartkowe, już od lat organizowane i promowane przez markę Philipiak. Są to spotkania, które skupiają wokół stołu pasjonatów dobrej zdrowej kuchni, dietetyków, osoby znane z estrady, ekranów czy sportowych dokonań. Spotkania te stanowią okazję do skosztowania znakomitych dań, ale ich głównym celem jest promocja zdrowego żywienia oraz wsparcie ważnych celów charytatywnych. Od kilku lat pomoc jest skierowana do Fundacji  Akogo? założonej przez Ewę Błaszczyk – Janczarską i ks. Wojtka Drozdowicza. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Warto jednak wiedzieć, że do wyjątkowej inicjatywy, jaką są Obiady Czwartkowe organizowane przez markę Philipak, przyłącza się coraz więcej znanych i cenionych gwiazd. Są to m.in. takie popularne i lubiane osoby jak Olivier Janiak, Małgorzata Pieczyńska, Agnieszka Cegielska, Julia Pietrucha, Karol Okrasa, Cezary Harasimowicz, Bartek Kasprzykowski, Wojciech Majchrzak, Barbara Kurdej – Szatan czy Elżbieta Zapędowska. Oczywiście to nie wszystkie sławy, które wspierają ten szczytny cel…

gwiazdy
Fot: philipiakmilano.pl

 

 

Zdjęcia: philipiakmilano.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.