Lubimy dobre sery…

Ser to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych produktów spożywczych. Szczególnie lubimy sery żółte, które są niezastąpionym dodatkiem do kanapek, pizzy, zapiekanek, koreczków i sałatek. Nie brakuje również amatorów zdrowego białego sera, twarogu czy naszych rodzimych oscypków.

W dobrze zaopatrzonym sklepie półki wręcz uginają się od serów, warto jednak wiedzieć, że nie każdy z tych produktów to prawdziwy ser, czyli smakołyk wyprodukowany w 100% z mleka. Dlatego wiedza na temat gatunków, rodzajów, ale też składu serów jest bardzo cenna podczas zakupów.

Sery znano już przed wiekami

Ser ma wielowiekową historię, podobno pierwsze produkowano już ponad 7 tysięcy lat temu. W ojczyźnie doskonałych serów, czyli we Francji i we Włoszech pojawił się ok 2 tysiące lat p.n.e. Sery, które znamy dziś mają nieco krótszą historię – produkowano je już w wieku XIV. Na przemysłową skalę wyrabiano sery od początków XIX wieku i do dziś na świecie znanych jest ok 4 tysięcy gatunków tego specjału.

Rodzaje serów

Klasyfikacja może dotyczyć różnych kryteriów, najważniejsze to:

  • pochodzenie mleka – ser krowi, kozi, owczy
  • tekstura – twarde, miękkie, świeże, pleśniowe, półtwarde
  • proces produkcji – podpuszczkowe, kwasowe (np. twaróg), kwasowo-podpuszczkowe, zwarowe.

 

sery
Ser – różne rodzaje i bogactwo gatunków

Sery – prawdziwe bogactwo gatunków

Wiemy już, że na świecie produkuje się ok. 4 tysięcy gatunków serów, w Polsce – prawie 90, a naszą dumą są m.in. regionalne oscypki oraz bryndza. Wiele gatunków sera, którymi zajadamy się na co dzień, to oczywiście zagraniczne receptury, a do najpopularniejszych należą:

  • Roquefort – francuski ser niebieski z mleka owczego, twardy, lekko kruchy, kremowy, z pomarańczowożółtą skórką, pikantny
  • Gorgonzola – ser pleśniowy, miękki, delikatny w smaku
  • Mozzarella – tradycyjnie z mleka bawolic lub krów, ma kształt większej kuli lub mniejszych kuleczek, przechowywany w serwatce, delikatny i łagodny
  • Cheddar – ser angielski długo dojrzewający, ma pomarańczowy kolor, wytwarzany z mleka krowiego
  • Gouda – holenderski ser żółty z mleka krowiego z niewielką liczbą oczek, dość twardy, o delikatnym śmietankowym smaku
  • Emmental – szwajcarski, twardy ser żółty z mleka krowiego, ma duże oczka i łagodny słodkawo – orzechowy smak
  • Edam – holenderski twardy ser z mleka krowiego, w kształcie kuli, ma średnie oczka, delikatny smak, kwaskowy (młody) albo lekko pikantny (dojrzały)
  • Danish Blue – duński niebieski ser z mleka krowiego o maślanej konsystencji, w kolorze mleka z niebieskozielonymi żyłkami
  • Brie – francuski, dojrzewający ser z mleka krowiego, miękki, o konsystencji twarogu, z nalotem białej pleśni, ma zapach pieczarek
  • Camembert – francuski, dojrzewający ser z mleka krowiego, z porostem pleśni, ma pieczarkowy smak i jest ostrzejszy niż brie.

 

sery francuskie
Na świecie znanych jest ok. 4000 gatunków sera

 

Jak wybrać dobry ser?

Pamiętajmy, ze najważniejszy jest skład, im prostszy – tym lepiej. Prawdziwy ser nie powinien zawierać tłuszczów roślinnych, jest wówczas produktem seropodobnym. Skład dobrego sera to przede wszystkim mleko, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego i sól. Warto wybierać sery ze znakiem elipsy z 8-cyfrowym numerem identyfikacyjnym mleczarni, znakiem PL oraz WE – świadczy o tym, że produkt pochodzi z mleczarni podlegającej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

plaster sera
Warto wiedzieć, jak wybrać dobry ser

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.