Letnie smaki – ogórki małosolne, samo zdrowie

Kolejny letni przysmak, po który warto sięgnąć, to ogórki małosolne. Właśnie teraz na straganach są najlepsze, małe, kruche i niedrogie ogórki, które każdy z łatwością ukisi domowym sposobem.

Dlaczego warto jeść ogórki małosolne

Poza tym, że są najsmaczniejsze, mają też wiele cennych składników i wyjątkową wartość. Świeży ogórek również jest smaczny, pięknie pachnie, ale zawiera askorbinazę. Jest to enzym, który rozkłada witaminę C, dlatego właśnie świeżych ogórków nie powinno się zajadać na kanapkach np. z pomidorem, bogatym w tę cenną witaminę. Na szczęście ogórki można kisić i wtedy to jest już zupełnie inna historia. Askorbinaza ulega rozkładowi i nie utlenia witaminy C zawartej w innych warzywach. Mało tego ogórek zyskuje dodatkowe wartości.

ogórki
Letnie ogórki – warto wyczarować z nich małosolne

 

Jak to się dzieje…?

Kiszenie ogórkóow to nic innego jak proces fermentacji bakteriami mlekowym. Poza nadaniem ogórkom specyficznego smaku, proces ten znacznie przedłuża ich trwałość – konserwuje je. Pod wpływem kiszenia zawarte w ogórkach cukry proste ulegają rozkładowi i nasz mały zielony przysmak zyskuje nie tylko na smaku, ale i na wartości. Przede wszystkim pojawia się ważny składnik, jakim jest symbiotyk, czyli probiotyk i prebiotyk w jednym, a to jak wiadomo składnik dobroczynnie działający na układ pokarmowy, procesy trawienne. Co jeszcze? Otóż ogórki małosolne  (i kiszone) mają dwa razy więcej witaminy C, niż świeże. Wzrasta też zawartość witamin z grupy B. W małosolnych ogórkach nie brakuje też witamin E oraz K. Pyszne ogórki małosolne są zalecane w dietach odchudzających, oczyszczają organizm z toksyn.

sałatka
Małosolne ogórki – to dopiero idealny dodatek do sałatek

 

Zrób to sam, czyli domowe ogórki małosolne

Samodzielne kiszenie ogórków to żadna sztuka. Najważniejsze, żeby kupić małe, jędrne  i świeże ogórki oraz tzw. zestaw do kiszenia, czyli chrzan i koper oraz czosnek. Do przygotowania zacnej porcji pysznych ogórków potrzebujemy:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry przegotowanej i przestudzonej wody
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek kopru
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • kilka liści chrzanu
  • 2 łyżki soli kamiennej

Niezbędne jest też szklane albo gliniane naczynie, w którym na dnie umieszczamy liście chrzanu. Na nich warstwami układamy ogórki, koper, obrany czosnek i chrzan. Wszystko zalewamy solanką (woda z solą). Całość przykrywamy talerzem i dociskamy np. kamieniem, tak aby wszystkie ogórki były pod zalewą. I czekamy… a potem chrupiemy na zdrowie 🙂

małosolne
Najsmaczniejsze i zdrowe – domowe ogórki małosolne

 

 

Zdjęcia:  pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.