Karob – z czym to się je?

Na pierwszy rzut oka wygląda jak kakao, jako melasa kojarzy nam się z gęstym ciemnym miodem. Karob, bo o nim mowa, zdobywa coraz więcej zwolenników. Dlaczego warto sięgać po karob, czy jest zdrowy i jak wykorzystać go w domowych kulinariach?

Co to jest karob?

Karob to mączka chleba świętojańskiego, najlepiej znany w wersji sproszkowanej – zmielone nasiona szarańczyna strączkowego, czyli drzewa karobowego, zwanego też chlebowcem świętojańskim. W przemyśle spożywczym szerokie zastosowanie znajduje też guma karobowa (oznaczana E410, nie wszystkie E są szkodliwe:)). Bardzo popularna jest też gęsta., słodka melasa, znana także jako miód karobowy.

karob
Karob pochodzi ze strąków drzewa chleba świętojańskiego

 

Wartościowy karob

Karob jest przede wszystkim znakomitą alternatywą dla kakao, czekolady, szczególnie dla osób, które muszą wykluczyć te smaczne produkty ze swojej diety. Jego walorem jest naturalne pochodzenie roślinne, a zatem można go uznać za produkt zdrowy, zwłaszcza, jeśli zdecydujemy się na karob w wersji bio, z certyfikatem zdrowej żywności. W przypadku karobu nie ma praktycznie żadnych ograniczeń i zastrzeżeń, jeśli chodzi o spożywanie, nawet w codziennej diecie. Wartość odżywcza karobu wręcz zachęca do włączenia go na stałe do naszego menu.

Jest to produkt głównie węglowodanowy (70 procent składu), zawiera niewiele tłuszczu (ok. 0,5%) i białka (4-6%). Jednocześnie jest źródłem cennych składników takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, oraz witaminy: A, B2, B3 oraz D.

Warto docenić także dobroczynny wpływ na zdrowie, a nawet lecznicze działanie. Karob poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu. Ma także działanie wykrztuśne (smaczne wsparcie w leczeniu kaszlu), a zawartość kwasu galusowego może łagodzić dolegliwości bólowe. Wysoki poziom wapnia oraz fosforu wspomaga profilaktykę osteoporozy.

karob napój
Karob ma szerokie zastosowanie w produkcji żywności i w domowej kuchni

Zastosowanie karobu

Karob znajduje coraz szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym, zarówno ze względu na walory smakowe, wartość, jak i właściwości – stabilizator, emulgator, substancja zagęszczająca. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji polew, lukier, mleka modyfikowanego, owoców suszonych, dżemów, galaretek, słodyczy.

Hipoalergiczna mączka chleba świętojańskiego to produkt idealny w domowej kuchni. Jest bezglutenowa, nie uczula, a zatem świetnie zastąpi np. kakao, mąkę w roli zagęstnika a nawet jajka w wegańskich przepisach.

Karob to doskonały składnik ciast i deserów, alternatywa dla czekolady. Warto dodać go do wypiekanego w domu razowego chleba, można nim zagęszczać sosy, a wypalane ziarna zastąpią kawę zbożową (nie zawierają kofeiny).

Melasa karobowa, gęsta, słodka, może być zamiennikiem miodu, cukru, słodzików. Można nią polewać naleśniki, desery czy śniadaniową owsiankę.

ciasto
Karob doskonale zastępuje kakao w wielu smakołykach

 

Zdjęcia: shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.