Jesienne ciasta – najlepszy sposób na listopadową aurę

Jesień to czas, kiedy częściej przesiadujemy w domu. Nie ukrywam, że długie chłodne popołudnia i wieczory bardzo chętnie spędzam w… kuchni. To wręcz idealne miejsce – ciepłe, pachnące i przytulne. Stanowi cudowny kontrast dla coraz mniej łaskawej aury za oknem. A cóż może być przyjemniejszego niż zapach (a potem smak) świeżo upieczonej szarlotki czy prawdziwego drożdżowego placka? A skoro już przywołujemy jesienne ciasta to nie może zabraknąć tych, które walory smakowe zawdzięczają sezonowym przysmakom.

Lubimy piec i jeść
W naszym domu jesień sprzyja własnoręcznym wypiekom. Po pierwsze uwielbiamy domowe ciasta, po drugie soczyste śliwki, gruszki i jabłka aż proszą się, żeby wkomponować je w najlepsze biszkopty, kruche, francuskie czy drożdżowe. Po trzecie czy jest coś przyjemniejszego niż przebywanie w pobliżu piekarnika, kiedy za oknami słota? Szczególnie, kiedy wokół rozchodzi się zapach cynamonu, wanilii i pieczonego ciasta.

szarlotka
Zapach szarlotki… czy jest coś piękniejszego?

Jesienne ciasta do zadań specjalnych

W kwestii jesiennych ciast trzeba sobie uczciwie powiedzieć jedno. Powinny być lekiem na całe zło, czyli na coraz krótsze dni, chłodne wieczory, deszcz, brak słońca, tęsknotę za latem i perspektywę nadchodzącej zimy. Dlatego jesienne wypieki mają dość wysoko zawieszoną poprzeczkę. Muszą pięknie pachnieć i obłędnie smakować, idealnie jeśli będzie to aromat owoców, które zawsze kojarzą się z latem. Korzenne zapachy, imbir, cynamon rozgrzeją i rozpieszczą zmysły, zanim jeszcze skosztujemy pierwszy kęs ciasta i popijemy go herbatą z miodem i cytryną albo aromatyczna kawą. Moje ulubione jesienne ciasta powinny również smakować intensywnie czekoladą, bo jak powszechnie wiadomo czekolada jest najlepsza. Nie pogniewam się również o pożywne migdały, nerkowce czy inne orzechy, zdrowych kwasów tłuszczowych nigdy nie za wiele. Nie ukrywam, że nasze domowe ciasta na jesień działają bezbłędnie. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zgromadziły wszystkich domowników w kuchni. Tak naprawdę większość z nas chętnie uczestniczy już w procesie tworzenia, nie mówiąc o konsumpcji.

placek ze śliwkami
Jesienne ciasto kontra listopadowa aura

 

Kakao i śliwki to duet doskonały
Aby nie być gołosłowną podzielę się przepisem na ciasto, które zawsze robi furorę. Jakimś cudem przyciąga do kuchni również znajomych, którzy mieszkają kilka przecznic dalej. Zupełnie jakby wiedzieli, że w piekarniku właśnie dochodzi cudowny murzynek ze śliwkami.
To jedno z moich ulubionych ciast – idealne połączenie kakao, owoców i pełnoziarnistej maki. Słodko, zdrowo, smacznie.
Przygotujmy zatem:
• 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
• 1/2 szklanki cukru,
• 5 jaj,
• 100g masła,
• 3 łyżki oleju,
• 4 łyżki kakao,
• 1 łyżkę proszku do pieczenia,
• 1 torebkę cukru wanilinowego,
• 500 g większych śliwek.
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z cukrem zwykłym, waniliowym oraz kakao. Następnie dodajemy olej i 1/3 szklanki wody. Całość rozpuszczamy nie gotując i studzimy. W kolejnym kroku do wystudzonej masy wbijamy po 1 żółtku i dodajemy proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę (z solą), a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, a na wierzchu układamy śliwki (wcześniej umyte, przekrojone na połówki, bez pestek) skórką do góry. Pieczmy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

ciasto ze sliwkami
Doskonała kompozycja, idealne jesienne ciasto

 

Oczywiście to tylko jedna z wielu propozycji. Klasyką gatunku są szarlotki, drożdżowe placki z owocami, ciasto dyniowe, marchewkowe, rogaliki i nadziewane bułeczki, pierniki, ciasta z orzechami. Tak, tak… jesień to idealny czas dla wszystkich wielbicieli domowych wypieków.

placek z dyni
A może dyniowy placek…?

 

Zdjęcia: telegraph.co.uk, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.