Na co zwracać uwagę, kupując szybkowar?

dobry szybkowar jest funkcjonalny i piękny

Szybkowar to naczynie, które w ostatnich latach cieszy się rosnącą popularnością. Dzieje się tak nie bez powodu. Gotowanie w szybkowarze to doskonała propozycja dla osób chcących odżywiać się zdrowo oraz tych, którzy nie chcą lub nie mogą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Do czego służy szybkowar?

Jak sama nazwa wskazuje, szybkowar to urządzenie do szybkiego gotowania potraw. Polega ono na wytwarzaniu nadciśnienia, dzięki któremu temperatura wrzenia wody w garnku podnosi się do 105-120 stopni Celsjusza. To sprawia, że potrawy w szybkowarze gotują się szybciej. Naczynie działa przede wszystkim za sprawą specjalnej szczelnej pokrywy z uszczelkami i zaworem upuszczającym w razie potrzeby nadmiar pary. Ten mechanizm jest bardzo prosty, a zarazem skuteczny. Co ciekawe, nie jest on odkryciem naszych czasów, ale powstał w wieku XVIII.

szybkowar ułatwi ci gotowanie

Szybkowar – najważniejsze zalety

Podstawową cechą i zaletą szybkowara wyróżniającą go spośród innych naczyń jest szybkość gotowania. Dla przykładu, średni czas gotowania ziemniaków wynosi 6 minut, a zupy jarzynowej 3-4 minuty. To jednak nie jedyne plusy tego urządzenia. Krótki czas gotowania to także niższe rachunki za gaz lub prąd. Dla miłośników zdrowej kuchni jeszcze ważniejszy może być jednak fakt, że dzięki mniejszemu dostępowi tlenu warzywa gotowane w szybkowarze zachowują więcej witamin i minerałów, niż podczas tradycyjnego gotowania. Krótsze gotowania wpływa także na smak i wygląd potraw. Warzywa są jędrne, soczyste i zachowują swój naturalny smak. Warto także dodać, że przyrządzanie potraw w szybkowarze jest wyjątkowo proste i nie grozi przypaleniem.

Jaki szybkowar kupić – Philipiak opinie

Jeśli już zdecydowaliśmy się na zakup szybkowara, warto zastanowić się nad tym, jaki rodzaj urządzenia będzie dla nas najbardziej odpowiedni. Do wyboru mamy najczęściej szybkowary wykonane ze stali lub aluminium. Naczynia stalowe są bardziej trwałe i odporne na uszkodzenia i zniszczenia. Ponadto zastosowanie najwyższej jakości stali daje pewność, że materiał nie będzie wchodził w szkodliwe dla zdrowia reakcje z żywnością. W przypadku szybkowarów marki  Philipiak opinie potwierdzają znakomite właściwości naczyń stalowych.

Jeśli chodzi o naczynia z aluminium, na ich korzyść przemawia cena, a także szybkie nagrzewanie. Z drugiej jednak strony, trzeba pamiętać, że zwykłe aluminium po nagrzaniu do wysokiej temperatury wydziela toksyczne substancje i traci ciepło równie szybko jak się nagrzewa. Wybierając szybkowar zwróćmy także uwagę na dodatkowe funkcje. Choć nie są one niezbędne, mogą znaczenie poprawić jakość gotowania. Są to np. dodatkowe wkładki do naczynia, funkcja parowania, programy gotowania, pionowe ujście pary.

Przy zakupie szybkowara warto uwzględnić przede wszystkim materiał z jakiego został wykonany oraz jego właściwości. W dłużej perspektywie  zapewne najbardziej opłaca się zainwestować w solidny wyrób, który nie będzie miał żadnego szkodliwego wpływ na zdrowie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.