Jak zrobić ciasto drożdżowe – najczęstsze błędy i najlepsze dodatki

Jak zrobić ciasto drożdżowe z owocami idealne do kawy?

 

Bez wątpienia niedoścignionymi mistrzyniami w pieczeniu najlepszych drożdżowych ciast są nasze babcie. Nie oznacza to jednak, że i my sami nie możemy opanować sztuki tego, jak zrobić ciasto drożdżowe, aby choć po części im dorównać. Oto kilka cennych wskazówek i  porad.

Jak zrobić ciasto drożdżowe – najważniejsze zasady

Świeże składniki są kluczowe, jeśli chodzi o to, jak zrobić ciasto drożdżowe

Świeże składniki to gwarancja, że nasze ciasto drożdżowe będzie idealne

Robienie ciasta drożdżowego zaczynamy od skompletowania wszystkich ważnych składników. Potrzebne będą nam: mąka pszenna typ 550, drożdże, masło – rozpuszczone i doprowadzone do temperatury pokojowej, cukier równie dobrze sprawdzą się także: miód, melasa, fruktoza, a nawet glukoza oraz woda lub mleko, które są niezbędne do sporządzenia zaczynu. Następnie wybieramy sposób, w jaki będziemy je przygotowywać.

Jak zrobić ciasto drożdżowe – najczęstsze błędy

Na początek mamy dla Was dobrą wiadomość – nawet najlepsi  mistrzowie kuchni, zanim doszli do wprawy i stworzyli swoje idealne ciasto drożdżowe, nie uniknęli wpadek. Wszystko dlatego, że ten rodzaj wypieku wymaga czasu, cierpliwości i dokładności. Jeśli któregoś z tych elementów zabraknie, możemy być pewni niepowodzenia. Na co dokładnie powinniśmy zwracać uwagę, chcąc zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Po pierwsze – pamiętajmy, aby wybierać świeże składniki. W przeciwnym wypadku ciasto nie wyrośnie lub zepsujemy jego smak. Najważniejsze z nich to drożdże. Jak rozpoznać, czy są świeże? Jak zdradza autorka poradnika o sekretach idealnego ciasta drożdżowego: powinny mieć jasnobeżowy kolor, pachnieć lekko orzechami i być elastyczne. Dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej – zresztą dotyczy to wszystkich pozostałych składników na nasze ciasto drożdżowe.

Inny częsty błąd dotyczy czynności, jaką jest wyrabianie ciasta. Pomocnym rozwiązaniem może być też sięgnięcie po dobrego robota kuchennego np. marki BOSCH, który wykona tę czynność za nas. Nowicjusze muszą pamiętać, że na początku jest ono lepkie i klei się do rąk. Nie należy jednak wtedy dodawać mąki, a użyć więcej siły do samego wyrabiania i wydłużyć jego czas. Gdy zauważymy, że ciasto odchodzi od ręki, a po włożeniu w niego palca pozostaje dołek, oznacza to sukces. Chcąc zrobić idealne ciasto drożdżowe, musimy też zadbać o dobór odpowiedniego naczynia do pieczenia. Wylane do niego ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do połowy jego wysokości. W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z ryzykiem „ucieczki” ciasta.

Ciasto drożdżowe lubi ciepło. Dlatego należy pamiętać, aby wstawić je do odpowiednio nagrzanego piekarnika. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? W przypadku dużych ciast idealna temperatura to 180-220 st.C. Jeśli pieczemy bułeczki, rogaliki czy babeczki wtedy temperatura musi być wyższa i wynosić 220 st. C.

Jakie dodatki do ciasta drożdżowego?

Idealne ciasto drożdżowe to podstawa np. pysznych chałek

Co jest lepsze od ciasta drodżowego? Ciasto drożdżowe z dodatkami!

Oczywiście najbardziej uniwersalny dodatek to rodzynki. Przed dodaniem warto je obtoczyć delikatnie w mące, co spowoduje, że ładnie rozejdą się po cieście, a nie opadną na dno. Ciasto drożdżowe dobrze komponuje się także z różnego rodzaju owocami. Mogą być świeże, jak i mrożone. Dobry wybór to drobne owoce typu jagody, porzeczki czy maliny, ale z powodzeniem można też wykorzystać pokrojone w drobną kostkę jabłka lub gruszki. Do naszego ciasta możemy również dodać wszelkiego rodzaju mokre nadzienia typu masa serowa lub makowa czy dżem. Zwróćmy przy tym uwagę, by nie były one zbyt mokre oraz rzadkie. Jego wierzch może stanowić kruszonka: sama, polana lukrem lub posypana cukrem pudrem bądź kakao.

Słowem podsumowania – ciasto drożdżowe bywa kapryśne i potrzeba sporo cierpliwości oraz dokładności, aby nie opadło lub obyło się bez zakalca. Dlatego lepiej na jego zrobienie wydzielić sobie osobny czas i nie dzielić go na inne czynności. Musimy też być uważni w dawkowaniu składników, jak i momencie, w którym należy poszczególne z nich dodać. Później pozostaje już tylko czekać na opinię gości. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.