Jak budować odporność?

Jesień już daje się we znaki, a przed nami długi sezon zimowy, który oznacza także przeziębienia, infekcje. W tym okresie szczególnie istotny jest nasz układ immunologiczny. Co prawda nad budowaniem odporności należy pracować cały czas i zanim nadejdą chłody. Niemniej jednak warto znać skuteczne i łatwo dostępne sposoby na odporność i wprowadzić je w życie.

Sprawnie działające mechanizmy obronne, czyli nasz układ odpornościowy, to obrona przed różnego rodzaju zagrożeniami – wirusami, bakteriami i innym groźnymi drobnoustrojami. Zwalczają je przede wszystkim białe ciałka krwi, czyli limfocyty. Dlatego trzeba zapewnić idealne warunki do ich rozwoju i skutecznych działań obronnych.

Zdrowy duch – zdrowe ciało

Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, co oznacza także sprawny system odpornościowy, musi być wypoczęty. Przemęczenie i stres to najwięksi wrogowie odporności. Zarwane noce, zbyt krótki czy niespokojny sen, odsypianie w dzień – to najlepszy sposób na osłabienie mechanizmów ochronnych. Głęboki, spokojny sen sprzyja namnażaniu tak ważnych dla nas limfocytów, które będą tworzyć barierę ochronną przeciwko chorobotwórczym patogenom. Pamiętajmy o tym, że spać trzeba w cichym, ciemnym pomieszczeniu, nawet najmniejszy, ale długotrwały hałas, może podnosić poziom adrenaliny, która wywołuje stres.

Skoro mowa o stresie, nie sposób pominąć znaczenia, jakie dla budowania odporności ma wszystko, co może go redukować. Nie zapominamy zatem o relaksie, odprężeniu, wyciszeniu. Codziennie „dawkujemy” sobie coś miłego – może być to dobre kino, spektakl, lektura, hobby czy spotkanie z przyjaciółmi.

książka
Relaks i wypoczynek – niezbędne dla budowania odporności

 

Co trzeba jeść dla zdrowia

Dieta ma ogromny wpływ na naszą odporność. W takim menu dla zdrowia nie może na pewno zabraknąć:

  • Owoców i warzyw, bo są cennym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i stymulują odporność. Zawierają m.in. witaminy A, C i E. A zatem dieta na odporność musi zawierać np. marchew, szpinak, brokuły, pomidory, paprykę czerwoną, cytrusy, porzeczki i truskawki. Mogą być to również mrożonki.
  • Naturalnych probiotyków, czyli swojskich kiszonek – probiotyki to zdrowe jelita, a odporność zaczyna się właśnie w jelitach. W menu umieszczamy takie tradycyjne przysmaki, jak kiszone ogórki, kapusta kiszona, buraki, kwas chlebowy, a także naturalnie fermentowany ocet jabłkowy. Pamiętajmy -probiotyczne baterie zapewniają zrównoważoną mikroflorę jelitową – warunek niezbędny dla sprawnie działającego układu immunologicznego.
  • Miodu – jest nie tylko pyszny, ale ma także udowodnione działanie antybakteryjne w przypadku chorób górnych dróg oddechowych.
  • Czosnku – nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Zawiera białka, węglowodany, witaminę C i PP oraz allicynę, która działa bakteriobójczo. Czosnek jest bogaty w lotne związki siarki i olejki eteryczne, które chronią przed infekcjami wirusowymi.
  • Dobrych olejów, tłustych ryb – są bogate w witaminę D i kwasy tłuszczowe.
  • Zup warzywnych, szczególnie o konsystencji kremu, ponieważ są pożywne, rozgrzewają. Zwłaszcza jeśli dodamy do nich ostre przyprawy, takie jak pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, curry, chili czy imbir. Warto wiedzieć, że pikantne przyprawy działają też bakteriobójczo i oczyszczająco.

 

warzywa
Zdrowe i kolorowe menu dla odporności

 

… a czego należy unikać?

Wiemy co jeść i pić, warto zatem wiedzieć co wyeliminować z menu. Poza oczywistym wysoko przetworzonym jedzeniem czy tzw. fast foodem, wrogiem naszej odporności są także używki. Pamiętajmy – napoje alkoholowe i papierosy zabijają witaminy i ograniczają przyswajanie, zarówno witamin, jak imikroelementów niezbędnych dla budowania odporności.

Zioła i suplementy na zdrowie

Nie zapominajmy także o dobroczynnym działaniu roślin, ziół. Na układ odpornościowy korzystnie wpływają m.in. żeń-szeń, jeżówka, aloes, czystek, pokrzywa, nagietek, czarny bez, dziewanna, dzika róża, acerola. Możemy stosować także suplementy. Poza wyciągami z roślin leczniczych zaleca się także preparaty witaminowe. Jesienią i zimą, kiedy brakuje nam słońca, ważna jest suplementacja witaminy D.

Aktywny, zahartowany, odporny

Hartujemy się oczywiście cały rok – spacery, kąpiele, zdrowy ruch, nieprzegrzewanie się, przebywanie w wietrzonych pomieszczeniach. Zawsze możemy zastosować domowe sposoby na budowanie odporności poprzez hartowanie, czyli naprzemienne natryski – polewanie ciała raz ciepłą raz chłodną wodą. Pamiętajmy też o rozsądnym ubieraniu się. A zatem nie przegrzewamy, ale też nie wychładzamy organizmu. Sprawdza się metoda ubierania na cebulkę – warstwami. Dbamy o ciepłe buty, a kiedy jest zimno i wieje nie zapominamy o czapce czy kapturze.

Dla naszej odporności niezbędny jest też ruch. Zaleca się aktywność co najmniej 3 razy w tygodniu po pół godziny. Oczywiście wybieramy taką formę ruchu, która jest zdrowa, bezpieczna. Może być to fitness, rower, bieganie, pływania, a nawet spacer, którym warto zastępować korzystanie ze środków komunikacji.

spacer
Spacer o każdej porze roku i w każdym wieku

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.