Grill po wegańsku

Całkiem niesłusznie grill kojarzy nam się tylko z mięsami, kiełbasą. Z tego powodu weganie i wegetarianie unikają takiego biesiadowania. A przecież sezon na grillowanie trwa u nas od pierwszych ciepłych dni majowych dokąd tylko pogoda pozwoli. Warto wiedzieć, że na grillu można przygotować wiele bezmięsnych przysmaków. Wegański grill może być atrakcyjny nie tylko dla tych, którzy z diety wyeliminowali mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Warzywa z grilla, mniam!

Podstawa wegańskiej diety, czyli warzywa, powinny mieć stałe miejsce w zbilansowanej diecie. Warto zatem uwzględnić je w grillowym menu, nie tylko ze względu na wegan wśród gości. Hitem grillowych spotkań będzie na pewno marynowany bakłażan, wielu zwolenników znajdzie też cukinia, której aromatu i smaku doda np. papryka wędzona. Wybornie smakują także bataty oraz zwykłe, swojskie ziemniaki opieczone na ruszcie. Można je także faszerować, np. ciecierzycą, pomidorami – co kto lubi. Na grillu upieczemy też paprykę i zwykłą marchewkę. W przypadku warzyw doskonale sprawdzają się marynaty, który nadają im specyficzny smak i zapach, a także wyciągają ich naturalne soki i walory smakowe. Możemy przygotować marynatę na bazie sosu sojowego, ale też skorzystać z przepisów, które stosuje się do mięs, w tym również z gotowych mieszanek, które w większości mają wegański skład (zioła, przyprawy itp.), Klasykiem są wegańskie, warzywne szaszłyki – kolorowe i pyszne.

bakłążan
Prawdziwy hit – grillowany bakłażan

 

warzywa
Warzywa z grilla – kolorowo i smacznie

 

Boczniaki – grillowy hit

Odpowiednia, ulubiona marynata (np. z sosu sojowego, oliwy i przypraw), do tego boczniaki i mamy super danie z grilla. To jeden z tych wegańskich przysmaków, po który równie chętnie sięgają „mięsożercy”. Boczniaki można marynować na wiele sposobów, m.in. w piwie, w sosie BBQ, musztardzie lub w sosie miodowo-musztardowym.

Owoc z grilla? Czemu nie!

Na pewno można grillować ananasy, które w tej wersji znakomicie komponują się z typowymi grillowymi sosami. Co ciekawe chętnie dodaje się je również do grillowanych mięs. Ponadto są idealnym dodatkiem do szaszłyków z grilla, zarówno tradycyjnych, jak i wegańskich. Deser z rusztu? Jak najbardziej, pieczonego banana polewany sosem czekoladowym i mamy coś na słodko podczas spotkania przy grillu. Upiec można także brzoskwinie czy nasze, swojskie jabłka.

owoce
Grill na słodko? Jak najbardziej!

 

Wegańskie patenty

Na wegańskim grillu nie może zabraknąć sałatek. Wykorzystujemy sezonowe warzywa (i owoce). Różnego rodzaju sałaty, pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, czosnek. Ma być dużo, zdrowo, kolorowo i smacznie. Doskonale sprawdzą się też typowe wegańskie przysmaki – humus, chlebki pita czy nawet papier ryżowy. Grillowane warzywa w chlebkach albo w wersji spring rolls, podkręcone hummusem – place lizać!

salatki
Sałatki, surówki – niezbędne na wegańskim grillu

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.