Dlaczego tak chętnie sięgamy po włoskie wina

Wino czerwone

Historia uczy, że już prawie 3000 lat temu Grecy określili Półwysep Apeniński mianem „Ziemi wina”. Wieki minęły, a nazwa jest jak najbardziej adekwatna. Wystarczy wspomnieć, że we Włoszech, w 20 regionach administracyjnych, uprawia się ok. 2 tysięcy odmian winorośli. Winnice we Włoszech zajmują powierzchnię ponad 1mln ha, co daje słonecznej Italii drugą lokatę w skali światowej. Włosi nie tylko piją dużo szlachetnego trunku, przede wszystkim są też liderem w ich wytwarzaniu – obecnie wina włoskie stanowią aż 20% światowej produkcji.

Wina włoskie – regiony i najbardziej znane trunki

Włochy to nie tylko potentat, ale także wielowiekowa historia, jeśli chodzi o uprawę winorośli – sięga starożytności (czasy Etrusków i Greków). Tysiące lat doświadczenia sprawiły, że winnice włoskie słyną z najlepszych trunków, a każdy z regionów ma swoje powody do dumy. Jeśli chodzi o najistotniejszy czynnik klimatyczny, włoskie wina dzieli się na zasadnicze kategorie regionalne – mogą pochodzić z:

  • północno-zachodniej części kraju znanej głównie z win ziołowych (wermutów) i cierpkich trunków serwowanych do dziczyzny oraz serów,
  • północno-wschodnich regionów, które słyną z najlepszych na świecie win musujących,
  • centralnej części Włoch, która jest znana m.in. ze słynnego Chianti Classico, to tu powstają najbardziej włoskie wina, w tym również te luksusowe,
  • południa Włoch, gdzie wytwarza się znane na całym świecie bardzo słodkie wino Marsala, ale także wytrawne białe i czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu (15-18%).

Wyjątkowy aromat i smak win włoskich z Toskanii

Choć winnice we Włoszech znajdziemy w każdym zakątku tego pięknego kraju, bez wątpienia najbardziej znane i cenione są wina włoskie z Toskanii. Region znany jest przede wszystkim ze słynnego na całym świecie Chianti. Jest to legendarne już czerwone włoskie wino wytrawne. Na ogół lekkie, młode o wyraźnej owocowej nucie, choć są też butelki z trunkiem, który leżakował wiele lat, nabierając wyrazistości i szlachetności. Najbardziej luksusowe toskańskie wino to Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino. Produkuje się tu również oryginalny trunek z suszonych winogron – Vino Santo. Inne gatunki, z których słynie Toskania to np. Bolgheri, Carmignano, Colli Apuani, Colli Etruria Centrale, Elba, Galestro, Montecarlo, Montecucco, Morellino Di Scansano, Nipozzano, Parrina, Rosso Di Montalcino, Sant’antimo, Vernaccia Di San Gimignano, Valdichiana, Val Di Cornia, Valdinievole, Valle Di Arbia i inne.

Rodzaje win

Przede wszystkim producenci oraz winnice we Włoszech stosują się do klasyfikacji trunków ustalonej przez powołane do tego instytucje, na etykietach znajdziemy zatem jedną z kategorii:

  • DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia – najwyższa klasa jakości),
  • DOC – Denominazione di Origine Controllata (kontrolowane oznaczenie pochodzenia),
  • IGT – Indicazione Geografica Tipica (wino regionalne, tylko 15 proc. szczepów może pochodzić z innego regionu),
  • VdT – Wino da Tavola (wino stołowe).

Kolejny podział, doskonale nam znany, wynika z koloru wina, jego charakterystycznych cech (smak, aromat):

  • wina czerwone (mocniejsze, bardziej wyraziste),
  • wina białe (o lżejszym smaku, aromacie i różnym poziomie słodyczy),
  • wina różowe (pośredni smak – między bardziej cierpkim czerwonym, a lekkim, białym).

Jeśli chodzi o zawartość cukru wybieramy wina:

  • wytrawne (dry, sec), które zawierają najmniej cukru, nie więcej niż 4 g/l lub 9 g/l,
  • półwytrawne (medium dry, demi-sec) – tu zawartość cukru jest wyższa niż powyżej, ale nie przekracza 12 g/l lub 18 g/l,
  • półsłodkie (medium sweet, moelleux), ma w składzie więcej cukru niż półwytrawne, do 45 g/l,
  • słodkie (sweet, doux), w którym zawartość cukru wynosi co najmniej 45 g/l.

Specyficzny rodzaj stanowi wino ziołowe (wermut), zgodnie z definicją jest to napój korzenno-ziołowy na bazie wina gronowego białego lub czerwonego. Smak i aromat zyskuje dzięki dodatkom ziół i korzeni lub zagęszczonego moszczu gronowego, karmelu i spirytusu rektyfikowanego, może być dosładzany syropem cukrowym. W sklepie z winem znajdziemy:

  • białe wermuty extra dry i dry,
  • słodkie, białe wina bianco,
  • słodkie czerwone – rosso,
  • różowe, półsłodkie wino rose,
  • gorzkawe i mocne (bitter lub amaro).

Z szacunku dla wina i dla środowiska

Coraz więcej mówi się dziś o winach ekologicznych, z których znane są również winnice we Włoszech. Część z nich nie ma co prawda certyfikatów, ale hołdując najlepszym tradycjom, stosuje naturalne, organiczne metody uprawy oraz unika wprowadzania dodatkowych substancji w procesach produkcji. Dlatego warto oczywiście sięgać po certyfikowane wina ekologiczne, organiczne czy też biodynamiczne. Pamiętajmy jednak, że są także znakomite trunki bez etykiety EKO, wytwarzane bez sztucznych dodatków, z winorośli pochodzących z upraw naturalnych.

Udany zakup win włoskich

Chyba wszyscy słyszeli teorię o tym, że wino im starsze tym lepsze, że liczy się rocznik, rodzaj korka, kształt i ciężar butelki czy też ewentualna zawartość siarczynów. Warto jednak wiedzieć, że wcale nie trzeba sięgać po trunki o wieloletniej historii czy też analizować grubości denka butelki. Na pewno istotny jest dostawca, dobry sprawdzony sklep, który jasno deklaruje, że nie sprzedaje win podkręcanych sztucznymi dodatkami, z oszukanym zapachem beczki czy nafaszerowanych siarczynami (tylko delikatne siarkowanie przy butelkowaniu poprawia stabilność wina, chroni przed zepsuciem się rozwojem szkodliwych mikroorganizmów). Na takie zakupy zaprasza internetowy sklepProfil Wino. Doświadczony importer stawia na jakość win włoskich, dbając o ich reputację i niepowtarzalny smak ceniony na całym świecie. W sklepie z winami Profil Wino znajdziemy zatem najlepsze wina z różnych regionów, w tym słynne wina włoskie z Toskanii. To dostawca, który bardzo promuje wina ekologiczne, tradycyjne, czyli według informacji na stronie internetowej „uzyskiwane bez użycia przemysłowych drożdży, sztucznych dodatków, środków chemicznych, najczęściej niefiltrowane”. Asortyment sklepu z winami potwierdza, iż włoskie wino to synonim jakości. Doskonale oddaje bogactwo i różnorodność trunków czerwonych, białych, złocistych, musujących, półsłodkich, wytrawnych itp. Każdy wielbiciel znakomitego wina znajdzie tu dla siebie butelkę wypełnioną ulubionym trunkiem w najlepszym gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.