Dania gotowane na parze –  trzy sprawdzone  przepisy

Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe i wbrew pozorom bardzo smaczne. Do tego potrawy przygotowywane w naczyniu do gotowania na parze nie tracą koloru, smaku i co najważniejsze wartości odżywczych. Ten sposób przygotowywania potraw jest też bardzo ekonomiczny, gdyż w jednym naczyniu jesteśmy w stanie ugotować kilka dań. Dzięki czemu oszczędzamy: energię, wodę i co istotne cenny czas. Poniżej trzy sprawdzone i pyszne przepisy na dania gotowane na parze.

Młode ziemniaki z oregano gotowane na parze

Składniki:

  • Około 600 gram młodych ziemniaków;
  • Dwie łyżki masła;
  • Pół pęczka świeżego oregano;
  • Cztery ząbki czosnku;
  • Jedna cytryna;
  • Sos sałatkowy.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, lecz nie obieramy. Z oregano obrywamy listki. Ziemniaki układamy w koszyczku do gotowania i umieszczamy nad wrzącą osoloną wodą, do której dodatkowo można wrzucić łodyżki oregano. Gotujemy przez 30 minut. Miękkie ziemniaki odstawiamy i przykrywamy ściereczką na około 5 minut. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy go na cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy masło i dorzucamy posiekany czosnek lekko go podgrzewając. Kiedy masło zacznie się pienić ściągamy garnek z ognia i przelewamy do miseczki. Następnie dodajemy listki oregano, otartą skórkę z cytryny i sos sałatkowy, można też dolać odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i polewamy ziemniaczki. Podajemy ciepłe jako oddzielne danie lub dodatek do mięs lub ryb np. gotowanych na parze lub grillowanych.

Młode ziemniaki nadają się do gotowania na parze

Filet z kurczaka gotowany na parze

Składniki:

  • Cztery pojedyncze filety z piersi kurczaka;
  • Liście laurowe;
  • Pęczek szczypiorku;
  • Kostka rosołowa;
  • Cztery łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone z błon i kostek filety z piersi kurczaka skrapiamy oliwą i układamy w naczyniu do gotowania na parze. W garnku gotujemy litr wody, dodajemy kostkę rosołową i liście laurowe. Naczynie lub koszyczek z mięsem ustawiamy tak, aby nie dotykał powierzchni wody. Piersi z kurczaka gotujemy przez około 25 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane mięso kroimy w plastry, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Takiego kurczaka gotowanego na przeze można podawać z powyżej zapisanym przepisem na ziemniaki.

Dzwonki łososia w warzywach gotowane na parze

Składniki:

  • Dwa dzwonki łososia;
  • Dwie marchewki;
  • Por;
  • Masło
  • Przyprawy

Przygotowanie:

Łososia obieramy ze skóry i posypujemy solą i pieprzem, pietruszką i innymi ulubionymi przyprawami. Marchewki ścieramy na tarce i drobno siekamy pora, delikatnie przyprawiamy. Na blacie układamy sporej wielkości kawałek foli aluminiowej, na którą wykładamy połowę startych warzyw, następnie układamy na nich łososia, dodajemy odrobinę masła i przykrywamy go pozostałą częścią warzyw. Tak przygotowane danie zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia i gotujemy około 20 minut.

Jeśli posiadamy naczynie do gotowania na parze w systemie wieżowym, te trzy potrawy możemy ugotować jednocześnie, pamiętając, że na dole zawsze parujemy mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.