Dania gotowane na parze –  trzy sprawdzone  przepisy

Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe i wbrew pozorom bardzo smaczne. Do tego potrawy przygotowywane w naczyniu do gotowania na parze nie tracą koloru, smaku i co najważniejsze wartości odżywczych. Ten sposób przygotowywania potraw jest też bardzo ekonomiczny, gdyż w jednym naczyniu jesteśmy w stanie ugotować kilka dań. Dzięki czemu oszczędzamy: energię, wodę i co istotne cenny czas. Poniżej trzy sprawdzone i pyszne przepisy na dania gotowane na parze.

Młode ziemniaki z oregano gotowane na parze

Składniki:

  • Około 600 gram młodych ziemniaków;
  • Dwie łyżki masła;
  • Pół pęczka świeżego oregano;
  • Cztery ząbki czosnku;
  • Jedna cytryna;
  • Sos sałatkowy.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, lecz nie obieramy. Z oregano obrywamy listki. Ziemniaki układamy w koszyczku do gotowania i umieszczamy nad wrzącą osoloną wodą, do której dodatkowo można wrzucić łodyżki oregano. Gotujemy przez 30 minut. Miękkie ziemniaki odstawiamy i przykrywamy ściereczką na około 5 minut. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy go na cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy masło i dorzucamy posiekany czosnek lekko go podgrzewając. Kiedy masło zacznie się pienić ściągamy garnek z ognia i przelewamy do miseczki. Następnie dodajemy listki oregano, otartą skórkę z cytryny i sos sałatkowy, można też dolać odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy i polewamy ziemniaczki. Podajemy ciepłe jako oddzielne danie lub dodatek do mięs lub ryb np. gotowanych na parze lub grillowanych.

Młode ziemniaki nadają się do gotowania na parze

Filet z kurczaka gotowany na parze

Składniki:

  • Cztery pojedyncze filety z piersi kurczaka;
  • Liście laurowe;
  • Pęczek szczypiorku;
  • Kostka rosołowa;
  • Cztery łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone z błon i kostek filety z piersi kurczaka skrapiamy oliwą i układamy w naczyniu do gotowania na parze. W garnku gotujemy litr wody, dodajemy kostkę rosołową i liście laurowe. Naczynie lub koszyczek z mięsem ustawiamy tak, aby nie dotykał powierzchni wody. Piersi z kurczaka gotujemy przez około 25 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane mięso kroimy w plastry, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Takiego kurczaka gotowanego na przeze można podawać z powyżej zapisanym przepisem na ziemniaki.

Dzwonki łososia w warzywach gotowane na parze

Składniki:

  • Dwa dzwonki łososia;
  • Dwie marchewki;
  • Por;
  • Masło
  • Przyprawy

Przygotowanie:

Łososia obieramy ze skóry i posypujemy solą i pieprzem, pietruszką i innymi ulubionymi przyprawami. Marchewki ścieramy na tarce i drobno siekamy pora, delikatnie przyprawiamy. Na blacie układamy sporej wielkości kawałek foli aluminiowej, na którą wykładamy połowę startych warzyw, następnie układamy na nich łososia, dodajemy odrobinę masła i przykrywamy go pozostałą częścią warzyw. Tak przygotowane danie zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia i gotujemy około 20 minut.

Jeśli posiadamy naczynie do gotowania na parze w systemie wieżowym, te trzy potrawy możemy ugotować jednocześnie, pamiętając, że na dole zawsze parujemy mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.