Czas na jesienne grzybobranie

grzyby

Teoretycznie grzyby można znaleźć już pod koniec maja, ale tak naprawdę na prawdziwe grzybobranie wybieramy się pod koniec lata i oczywiście jesienią. Udanym „zbiorom” sprzyja pogoda ciepła i deszczowa, a polskie lasy to prawdziwy raj dla wielbicieli długich spacerów i cierpliwego szukania.

Gdzie na grzyby…

Polska słynie z lasów bogatych w grzyby, aktualne informacje, o tym gdzie warto wybrać się na grzyby, znajdziemy w serwisach poświęconych tej tematyce. Są jednak takie miejsca, które są znane grzybiarzom, takie, z których nie wraca się z pustym koszykiem. Na grzybobranie warto wybrać się np. do lubuskich lasów, szczególnie w okolicach Zielonej Góry, Gorzowa, Kłodawy,  w powiecie nowosolskim, międzyrzeckim i sulęcińskim. Bogate zbiory czekają nas również na  Podlasiu, w pobliżu Puszczy Białowieskiej, w powiecie białostockim. Warto wybrać się na Warmię i Mazury, a także do Puszczy Świętokrzyskiej i na Lubelszczyznę. Centralna polska również nie pozostaje w tyle – na Mazowszu, grzybiarze docenią lasy Kampinosu, Puszczy Białej, okolice Kozienic oraz Pułtuska. Małopolska zaprasza grzybiarzy do Puszczy Błędowskiej, zaś w Polsce zachodnio-północnej leśne skarby znajdziemy np. w Borach Tucholskich i na Pojezierzu Drawskim.

grzyb
Są miejsca znane z udanych zbiorów

 

Zanim wybierzesz się na grzyby…

Najlepiej na grzyby wybrać się wczesnym rankiem, choć sprzyja im wilgoć zbieramy je wtedy, kiedy jest ciepło i nie pada. Grzyby zebrane w czasie deszczu mogą szybko się psuć ze względu na wilgoć, którą wchłoną. Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym grzybobranie będzie również bezpieczne:

  • zbieramy tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne,
  • zbieramy wyrośnięte grzyby,
  • początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko grzyby rurkowe, wśród których nie ma grzybów śmiertelnie trujących,
  • unikamy „chałupniczych” metod rozpoznawania gatunków trujących, np.: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (niektóre śmiertelnie trujące gatunki mają słodki, przyjemny smak),
  • zbieramy grzyby do pojemników przepuszczających powietrze np. koszyków; w foliowych torbach grzyby szybko się psują, co grozi zatruciem,
  • nie zbieramy grzybów w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów czy dróg o dużym natężeniu ruchu, wchłaniają one bowiem metale ciężkie i inne zanieczyszczenia,
  • nie zbieramy i nie niszczymy grzybów trujących, niektóre są pod ochroną, wszystkie są częścią ekosystemu.

 

muchomor
Nie niszczymy pięknych, trujących okazów

 

W dobrym stroju i nastroju

Grzybiarz powinien być wyposażony w stosowną wiedzę i zapał, musi także mieć odpowiedni strój i ekwipunek. Na pewno przyda się kosz na obfite zbiory i nożyk do ścinania grzybów. Nowoczesny i przezorny grzybiarz może mieć pod ręką aplikację z aktualnym atlasem grzybów jadalnych i trujących. Bardzo istotny jest także strój, wybieramy się przecież do lasu, wczesnym rankiem (bywa chłodno). Wilgoć, poszycie, gałęzie, owady, w tym kleszcze i komary – przed tym trzeba się skutecznie chronić:

  • strój powinien mieć długie rękawy, zasłaniać jak największą powierzchnię ciała, nogawki spodni najlepiej włożyć w buty,
  • na grzyby zakładamy kalosze albo inne wysokie buty z cholewką, nieprzemakalne, wygodne, najlepiej ze ściągaczem (nic do buta nie wpadnie i nie… wpełznie),
  • nakrycie głowy to kolejny ważny element – chroni przed deszczem, urazami, ukąszeniami,
  • przeciwdeszczowa kurtka, warto zainwestować w porządne okrycie, które chroni przed wilgocią deszczem, chłodem i wiatrem.

 

grzyby w koszyku
Grzyby zbieramy do kosza

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.