Chrupiące i smaczne skrzydełka z kurczaka

Jakiś czas temu rozpływałam się w zachwytach nad jakością i smakiem mięsa drobiowego sygnowanego logo Zagrodowy. Przy czym nie chodzi tylko i wyłącznie o niezaprzeczalne walory smakowe, ale także o sposób hodowli, żywienia, któremu Zagrodowy zawdzięcza jakość i wartość. Wspomniałam też, że moja córka zdecydowanie preferuje chude, delikatne mięso drobiowe. Z tym, że wybrała sobie najmniejszy i mało wdzięczny fragment jakim są skrzydełka z kurczaka.

chicken wings
Skrzydełka – ulubione danie w naszym domu

Miodowe skrzydełka
Oczywiście nie brakuje przepisów i pomysłów na to, jak podać smacznie i ładnie rzeczone skrzydełka. Tym bardziej, że mogą być zarówno doskonałą przystawką, jak i daniem obiadowym czy też jednym z grillowych przysmaków. Jednym z naszych faworytów są oczywiście skrzydełka w miodzie, czyli kombinacja smaków, które pozornie są zupełnie odmienne i przeciwstawne. Przyznam, że jest to bardzo fajny i uniwersalny przepis – sprawdza się w domu, jako obiadowa potrawa, ale jest także przebojem grillowych spotkań.
Aby przygotować ulubione danie mojego męża i córki, czyli skrzydełka z kurczaka w miodzie, potrzebne będą składniki marynaty oraz oczywiście czyste, osuszone skrzydełka (ok. 1kg).
Marynata zawiera:
2 łyżki miodu
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczkę słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki (może być troszkę mniej, jeśli jedzą dzieci i osoby o delikatnym podniebieniu).
Jak łatwo się domyślić wszystkie składniki marynaty należy wymieszać, a następnie starannie „unurzać” w tej miksturze skrzydełka. Aby uzyskały smak i aromat powinny postać co najmniej kilka godzin schłodzone w lodówce. Potem wyjmujemy marynatę i pozostawiamy do ogrzania. W tym czasie ustawiamy piekarnik na temperaturę 200°C i do tak nagrzanego pieca wstawiamy nasze skrzydełka na ok. 50 minut. Takie danie jest świetnym dodatkiem do ryżu, ziemniaków i chrypiącej pajdy chleba przy grillu

Prosto do piekarnika – drobiowe skrzydełka i polędwiczki

skrzydełka
Danie na każdą okazję

Na ogół kupuję całego kurczaka Zagrodowego, o czym już kiedyś pisałam. Na elementy takie jak skrzydełka, udka czy filety czy polędwiczki z kurczaka, decyduję się podczas ogrodowych imprez. Wtedy też doskonale sprawdzają się zdrowe i smaczne „gotowce”. Przyznam, że niezbyt często zdarza mi się korzystać z mięs sprzedawanych w marynacie. Ale jeśli już, to wybieram naprawdę najlepszą jakość. Bardzo ciekawe smakowo, zdrowe produkty proponuje ceniona marka Drosed. Ja preferuję delikatne polędwiczki z kurczaka, dostępne w smacznej marynacie, na foremkach które można od razu wstawić do piekarnika. Podobnie jest z ulubionym daniem Natalii, jakim są skrzydełka z kurczaka w chrupiącej, delikatnej skórce.
Zapewne pojawią się głosy, że to pójście na łatwiznę, ale w dzisiejszych zabieganych czasach, warto docenić produkty dobre i szybkie w przygotowaniu, Sięgając po dania z kurczaka Zagrodowego otrzymujemy mięso wyjątkowe, smaczne i zdrowe (kury żywione paszą niemodyfikowaną). Z kolei w foremkach ze skrzydełkami i polędwiczkami Drosed znajdziemy mięso gotowe do pieczenia, ale pozbawione konserwantów, smaczne i soczyste. Niewątpliwie jest to także idealny produkt na letnie działkowe grillowanie.

drosed skrzydełka
Idealne na szybki obiad, na grilla
polewiczki
Ja chętnie sięgam po lekkie polędwiczki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zdjęcia: shutterstock, drosed.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.