Aquafaba – przebój kuchni wegańskiej

Cieciorka jest jednym z podstawowych produktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest bazą pasztetów, past, zapiekanek, placków. Sprawdza się również w deserach, słodkich wypiekach itp. Jak się okazuje jest to naprawdę wyjątkowy produkt, do wykorzystania w 100%, o czym przekonuje wielki hit w wegańskiej kuchni, czyli aquafaba.

Aquafaba… cóż to za cudo?
Choć nazwa kojarzy mi się trochę z… artykułami dla plastyków :), aquafaba to jak najbardziej naturalny, kulinarny składnik. Jest to po prostu woda, zalewa z cieciorki, zarówno wprost z puszki, jak i uzyskana w czasie gotowania ciecierzycy. Dla kulinariów jest to bardzo świeże odkrycie, którego dokonał w 2014 roku francuski kucharz Joël Roessel, poszukując wegańskiej alternatywy dla jajek. Odkryciem i właściwościami aquafaby podzielił się z czytelnikami swojego bloga, a już rok później na youtube ukazał się filmik, również francuski, w którym aquafaba zastąpiła pianę z białek. Kolejnym krokiem było „odkrycie” Amerykanina Goose Wohlta, które dotyczyło zastosowania wody po cieciorce do przygotowania pysznej bezy. To właśnie Amerykanin połączył dwa słowa: „aqua”, czyli woda oraz „faba” – ziarno fasoli, i użył nazwy aquafaba.

mus
Takie rarytasy przygotujemy na bazie wody po cieciorce
Źródło: rawfreestyle.com

 

Właściwości aquafaby
Biorąc pod uwagę szerokie zastosowanie aquafaby do wyrobu dość grzesznych przysmaków, warto docenić jej wartości odżywcze:
• jest niskokaloryczna (w jednej łyżce znajduje się tylko 3-5 kcal),
• nie zawiera glutenu,
• składa się głownie z białka i skrobi.
Jest polecana w diecie wegańskiej, dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, jest także wolna od dodatków chemicznych. Aquafabę możemy uzyskać prosto z puszki albo po prostu ugotować cieciorkę, a wodę odstawić do ostudzenia (będzie tężała). Jako zamiennik jajka aquafaba powinna być dodawana w następującej proporcji:
• jedna łyżka aquafaby to jedno żółtko,
• dwie łyżki to białko,
• trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko.
Jest to jednak przede wszystkim baza do przygotowania wegańskiego majonezu, kultowej wręcz bezy, pysznego czekoladowego musu, a także doskonałych lodów.

lody
Pyszne lody dla wegan na bazie aquafaby
Źródło: marfigsmunchies.com

 

Oto wegański hit, czyli jeden z przepisów na majonez z aquafaby:
Przygotowujemy składniki:
• 1/2 szklanki aquafaby,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• ok. 1/4 łyżeczki soli jajecznej Kala Namak,
• ok. 1/2 łyżeczki musztardy,
• 1-1,5 szklanki oleju (np. rzepakowego lub winogronowego)

majonez
Majonez z aquafaby
Fot: Shutterstock

 

Do przygotowania majonezu najlepiej użyć ręcznego blendera i wysokiego, wąskiego naczynia. Najpierw wlewamy i wsypujemy do niego wszystkie składniki (na początek tylko 1 szklankę oleju) i blendujemy. Robimy to do chwili (ok 1-2 minuty) aż masa zrobi się biała i gęsta. Jeśli nie udaje się osiągnąć oczekiwanej gęstości dolewamy 1/2 szklanki oleju. W międzyczasie sprawdzamy smak, czy jest wystarczająco doprawiona i ewentualnie dodajemy sól czy musztardę.

Zdjęcia: shutterstock, rawfreestyle.com, marfigsmunchies.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.